Водопад Свети дух – приказно докосване до необятната Родопа



​Вече сме ви разказвали за село Манастир, известно най-вече с това, че е най-високо разположеното селище на Балканския полуостров. Докосването до него, както и до много други села във величествените Родопи е истинска магия. Днес ще ви запознаем с един интересен и привлекателен маршрут, на който може да се насладите именно при посещението си на село Манастир.

Водопад Свети дух – това е една от природните забележителности, с които село Манастир се гордее. Водопадът се намира в непосредствена близост до селото. Стигането до водопада е изключително лесно, тъй като до него е изградена екопътека.

Освен лесно, стигането до водопада е и изключително приятно. Приказна разходка в меката прегръдка на величествената Родопа – така бихме могли да опишем вълнуващия маршрут до водопада. По протежението на екопътеката са изградени множество места за отдих, където да седнете да вдишате дълбоко от чистия планински въздух, да се насладите на омайната птича песен и да зареете поглед в изящната природа, заобикаляща ви от всички страни. С две думи – истински релакс. Релакс, който всички така бленуваме.

Ако казаното до тук не ви е накарало да включите разходката до водопада в списъка с местата, които ще посетите в най-скоро време, то знайте, че с това никак не се изчерпват очарованията на това приключение.

Освен приятната разходка до водопада и самият водопад също е особено впечатляващ. Височината му е 15 метра, а най-пълноводен е през пролетния сезон, след топенето на снеговете – през месеците април и май. Неслучайно водопад Свети дух е обявен за природна забележителност още през 1965 година, а по-късно цялата територия с площ от 0,5 хектара покрай него бива обявена и за защитена.

Не се съмняваме, че и тази родопска забележителнос, подобно на много други ще ви плени и омае. Без съмнение, това е едно прекрасно и незабравимо изживяване, което оставя траен отпечатък в съзнанието на човек.


Четете още:

🔴 Трибагреник краси модерен блок във Враца

🔴 ​97 години национален траур – режат Западните покрайнини от България

🔴 Българин прекоси Северна Америка пеша





Източник: Родопчани





Коментари

горе