Първи сняг падна край наша известна хижа / СНИМКИ



Първи сняг падна над хижа „Безбог” в Пирин. За бялата радост съобщиха във Facebook страницата на Meteo Balkans. Въпреки че покривката не е толкова голяма, хората, обичащи това прелестно място, се радват от сърце. А някои даже ги връхлитат спомени:

"Ехххх... какви снегове е имало на този връх преди години... По цяло лято е имало сняг...", пише Анна Стойкова.





А варненец си пожелава: Дай Боже сняг и във Варна.

„Безбог“ е хижа в Пирин, разположена на Полежанското странично било. Тя се намира в подножието на връх Безбог край Безбожкото езеро на височина 2236 м.





Първата хижа в района е построена през 1960 г. западно от езерото на склона на върха. Била е малка и старовремска, а и на много неподходящо място. През април 1971 г. лавина пада по улея на връх Безбог, в който се намира хижата и я разрушава. По-голямата част от строителния материал и обзавеждането се озовават в езерото. За щастие няма пострадали, тъй като хижарят по това време е бил слязъл в село Добринище. Още на следващата година започва строежът на нова хижа.





В средата на 1980-те години започва строителството на лифт, който свързва хижа „Гоце Делчев“и х. „Безбог“. Той е построен за няколко години от поделение на тогавашните Строителни войски и официално е открит за експлоатация през август 1989 г. За времето си той е най-дълъг в България – близо 3500 м., като взема разстоянието между двете хижи за около 35 минути. Лифтът се движи всеки ден от 8:30 до 16:00 ч., стига атмосферните условия да не препястват работата му. С пускането на лифта се създава и най-дългата ски писта в България – над 4500 м.





От хижа Безбог може да се стигне до: връх Безбог – 50 мин.; връх Полежан – 2 ч.; Попово езеро – 1,20 ч.; хижа Пирин – 6 ч.; хижа Демяница – 4,30 ч.; заслон Тевно езеро – 4 ч. Еднодневни преходи могат да се направят също до Кременски езера, връх Джангал и Стражите.


Четете още:

🔴 Легенда на БНТ се бори с рака / СНИМКИ

🔴 Приказно красивата сестра на Саня Борисова избяга от сватбата си / СНИМКИ

🔴 15 неща, които ресторантите НЕ ИСКАТ да знаете





Източник: glasnews





Коментари

горе