Сблъсъкът Радев-Герджиков мина с престрелки за кюлчета, шкафчета и грешки / ВИДЕО



Резултатите от изборите и предстоящия в неделя балотаж, проблемите в прокуратурата, членството на РС Македония, здравеопазването и коронакризата, инфлацията в страната и бежанците бяха само някои от темите, обсъдени на дебата между кандидатите за президент на България - Румен Радев и Анастас Герджиков. Не бяха подминати и по-любопитни теми като шкафчета и златни кюлчета.

Двамата кандидат-президенти си отправиха взаимно въпроси по "горещи" за страната ни теми.





Действащият президент попита конкурента си дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето за разследванията за шкафчета, кюлчета, имоти в Барселона. "Шкафчетата не са мои, обаче разделението в обществото и провалът ви са си лично ваши", отговори Герджиков. 





"Защо никога не признавате, че грешите?", попита опонента си Герджиков. Радев опонира, че това не е вярно. "За 5 години отстоях истината, мога да бъда горд от това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако хората виждаха грешката в мен, нямаше да ме подкрепят", заяви Радев.

"Как ще обедините мафията с жертвите на мафията?", попита на свой ред конкурента си той. "Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза", заяви Герджиков.





"Съвестта е най-добрият ми съветник в политиката", отвърнаха в един глас двамата конкуренти.

 Като най-голямата си грешка Герджиков, който се определи като работохолик, отчете: "Не оставях достатъчно време за себе си и близките си в последните години".

"Не успях да допринеса за по-ранното сваляне на режима Борисов. А можех", "призна най-големия си грях" на свой ред Радев.

Сред първите теми бе съставянето на правителство в 47-ия парламент





Вярвам, че ще има кабинет и моята главна цел е да има правителство, коментира претендентът за поста проф. Анастас Герджиков. Той похвали лидерите на "Продължаваме промяната", че са послушали неговия съвет отпреди месец - да се търси обединение около политики.

Според Герджиков играещият за втори мандат Румен Радев не е направил всичко възможно, за да има правителство в 45-ия и 46-ия парламент.

Още от първия неуспех подканвам партиите да намерят диалога и консенсуса, за да имаме редовно правителство. Но цената трябва да е внимателно премерена, каза пък Румен Радев. Според него обаче положителното този път било, че партиите на промяната имат инициативата за съставяне на правителство.

"Президентът не е архитект на коалиции, а създава условия дебатът да протече. В първите два мандата президентът е посредник, а не арбитър. За третия мандат ролята се повишава. На два пъти го връчих на партията, която показа че може разумно да проведе преговори - БСП", отговори Радев на забележката на Герджиков, че не е положил всички усилия.





Той също похвали подхода на ПП да търсят първо съгласие около политики, а след това да посочват министри.

Запитан дали причината за двойно по-ниския резултат на първи тур е подкрепата от ГЕРБ, проф. Герджиков обясни, че това е мажоритарен вот. На първия тур получих 80% от ГЕРБ и 10% от други партии, но тогава имаше 23 кандидата. Сега вотът е мажоритарен.

"Не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Поканих Петков и Василев в служебното правителство, те бяха много добри министри, разкриха редица слабости и порочни схеми на предишното управление. Решиха да скочат в партийната политика - това е тяхно право и отговорност", отговори Радев на въпрос дали създаването на "Продължаваме промяната" е причина за ниския резултат на БСП.





Ако реша да създавам партия, аз ще застана отпред. Винаги съм давал личен пример и не мога да изтиквам друга личност, обясни Радев.

На въпрос дали го притесняват заканите, които ДПС отправи към него - че няма да допусне да бъде отново президент, Радев отговори с "не". Моят изборен резултат зависи от свободната воля на всеки гражданин. Трябва да се оттървем от убеждението, че българските избиратели са крепостни. Те имат разум. Благодаря на всички свободомислещи в ДПС, познавам много от тях, и въпреки указанието на върхушката, те гласуваха, коментира Радев.

Запитан дали се припозна в профила на подкрепен от ДПС кандидат, проф. Герджиков отговори, че думата обединител не произлиза от него, а от конституцията. Нека видим какво включва този профил - обединител на нацията, стожер на конституцията, лице на държавата пред света, г-н Радев, вие не се ли разпознавате в този профил, попита Герджиков.

В конституцията няма изписана думичката обединител. Президентът олицетворява единството на нацията, отговори Радев. И напомни, че ръководството на ДПС отдавна му иска оставката и има причини за това.





Радев атакува Герджиков, че одобрява действията на прокуратурата, което било изненада за него.

Президентът не е политически неутрален. Той има право и е длъжен да има мнение, политическа оценки и изявления, каквито правех. В момент на криза президентът трябва да вземе отношение. В точно такъв критичен момент, в който гражданите излязоха на улицата, защото виждаха, че са застрашени базови ценности, коментира Радев.

Не знам защо говорите за българите, би трябвало да сте президент на всички български граждани, контрира го Герджиков. И напомни на Радев, че когато говори за действията на прокуратурата миналото лято, трябва да види какво прави Бойко Рашков днес. Вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали има хора, които купуват и продават гласове, разказа Герджиков. И обяви, че Рашков е началник щаб на Радев.





Рашков не ми е началник щаб, назначен е за министър. МВР работи само и единствено по сигнали. Ако получи сигнали - не може да го остави без последствия. Това, че се притискат купувачите на гласове и някои го възприемат като репресия, си е за тяхна сметка, отвърна Радев.

Слезте от облаците, обиколете страната и питайте хората какво се случва, отвърна му Герджиков.

Отдавна обикалям, стъпил съм здраво на земята. Хората масово одобряват и благодарят, че са престанали да ги мачкат, отвърна Радев.

Президентската република е опасна за България

"Трябва да обмислим дали въобще е нужна промяна в конституцията. Един проект трябва да съдържа спешни реформи в съдебната система. Плашещо е, че Радев има готов проект, а не желае да го покаже. Сякаш ще повлияе на изборния резултат. Покажете го, г-н Радев, за да разберем дали не променяте парламентарната република в президентски режим", каза Герджиков по темата нужна ли е нова конституция.





Отговорът на Радев започна с обвинение, че проектът на ГЕРБ в 44-ото НС е бил написан за една нощ.

"Моят проект е на голям екип от хора, част от академичната общност в СУ също участва. Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Той разширява гражданските права - дава достъп до конституционно правосъдие, да участват в законодателния процес, разширяване на ролята и правомощията на местната власт и разбира се съдебна реформа", обясни Румен Радев.

Той обаче не можел да си позволи да внесе проект за промяна в конституцията в неустойчив парламент.

"Въвеждането на президентска република е опасно. Би могло да се помисли за по-големи правомощия на държавния глава, примерно по-трудно да се отхвърля ветото му", каза от своя страна Анастас Герджиков.

Според него основната причина за промени в основния закон трябва да е постигането на върховенство на правото, но то можело да бъде постигнато и през законови промени.

"Искам да видя проекта на г-н Радев, за да го обсъдим, а не да се заяждам. За мен най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи в съдебната система", разясни той тезата си.





Проблемите в прокуратурата се персонализират, категоричен бе Герджиков.

"По-важното е че освен наказателни има и граждански дела и те са три пъти. Имаме и административите съдилища. Съдиите са най-важни - подборът и атестацията им трябва да се изпипват добре. Трябва да намерим реформа, която да утвърди върховенството на правото", каза кандидатът за държавен глава.

"Неслучайно на протестите искаха оставката на Иван Гешев", отговори Радев на въпроса какъв е проблемът в прокуратурата.

"Основният проблем е, че няма кой да разследва главния прокурор и той на практика е несменяем. Тези неща трябва да бъдат обмислени и да им се намери решение. Политическите партии в новия парламент ще приемат тази реформа, ако решат. Те трябва сами да разберат и анализират проблема и тогава ще решат дали ще приемат предложението на президента или ще го отхвърлят", добави той.





"Личността на Гешев може да е спорна, но проблемът е в правилата", защити своята теза обаче Герджиков.

Румен Радев пък обясни защо не е върнал указа за назначаване на главния прокурор, когато е можел, въпреки че такъв въпрос не му бе отправен.

"Понеже ме обвинихте, че не задържах указа за Гешев, аз този филм съм го играл. Петър Стоянов получава указ за Бойко Рашков и дни по-късно този ВСС престава да съществува. След това Стоянов връща указа на новия съвет и приема предложението на новия. Същото направих аз, когато се избираше председател на ВАС", обясни Радев.

За членството на РС Македония:

Герджиков обясни, че не приема подмяната на позицията, че България иска да се спазва договора с РСМ, да се откажем от това в името на друго - да се признае българско малцинство в РСМ, икономически въпроси. Комисията не е историческа, нейната цел не е да рови в историята и да дели някой цар, а да не допуска в учебниците в РСМ да се казват неистини, които насъскват хората срещу българите.





Всичко това ми се струват малко притеснително, коментира Герджиков и обясни, че трябва да настояваме за спазване на договора.

В глава 35 няма залегнали условия да се спазват човешките права, касаещи македонските българи, обясни Радев. Той напомни позицията си и сподели, че е учуден, че се разпространяват неистини, че ще допусне компромис преди ясни и необратими гаранции за страната ни.

България не може да каже "да" преди да се прекрати нарушаването на човешките права в РСМ, да се изкорени езикът на омразата, категоричен бе Радев.

Приветствам вашата позиция и само това да е ползата от този дебат, има полза, отвърна Герджиков.

За здравеопазването и коронакризата:

И двамата кандидати - Радев и Герджиков, обявиха, че са ваксинирани.

Запитан дали не е трябвало да свика КСНС за коронакризата, Радев обясни, че решенията вече се взеха, те са в ход, служебното правителство ги изпълнява. Той цитира данни на Ройтерс, че от днес България е на първо място по спад по заразени. Притеснителното е, че броят на починалите от ковид е правопропорционален на неваксинираните, допълни той.

Кризата е много тежка и трябваше да се вземат мерки по-рано, критикува обаче проф. Герджиков. Той критикува, че лекарите на първа линия не получават парите, които заслужават.

Въвеждането на зеления сертификат беше начин на принуда да накараме хората да се ваксинират, обяви Герджиков и допълни, че не харесва принудата. След което призова да се помогне на здравната система.





КСНС по закон трябва да се свиква на всеки 3 месеца. Той служи за това да се решават кризите, критикува Герджиков. И обясни на Радев, че там е можело да повика експерти, които да предложат най-добрите решения за кризата.

Предишното правителство не спази нито едно решение на КСНС - нямаше смисъл да компрометираме този орган, обясни Радев защо не беше свиквал съвета повече от година и половина. Той допълни, че парите на медицинските специалисти са увеличени, болниците имат медикаменти, осигурен е кислород. Да, тежка е кризата, но това е много по-тежка вълна, допълни той.

Затова ви казах да слезете от облаците - това, което казвам, го знам от хора, свързани с болниците - директори, лекари - нито има лекарства, не са си получили парите, каза още Герджиков. И разказа, че в момента един директор на болницата е поставен пред избора дали да остави ли болният да умре или да наруши ЗОП.

Най-важното е, че децата се връщат в училище. Лекарите са изключително натоварени, но най-важната задача беше да не остават хора без болнична помощ, каза Радев.

Герджиков критикува, че зеленият сертификат влияе зле на икономиката.

Зеленият сертификат даде шанс на икономиката да живее. Другият вариант беше пълен локдаун, обясни Радев.

Увеличението на цените на тока и растящата инфлация бяха икономическата тема в дебата на двамата претенденти.

"Не трябва да спекулираме с инфлацията, има е навсякъде по света. България не е изключение. Инфлацията е заради цените на горивата и енергията. Какъв е вашият спасителен план", коментира първи по темата Румен Радев.





"Още от януари започна увеличението на цените, а през септември вече бе напълно ясно. Тогава при актуализацията на бюджета можеше да се осигури ресурс за бизнеса. Ако не бяхте забавили плана за възстановяване или бяхте поискали нотификация по-рано, можеше сега да се дават помощи на фирмите. Сега, ако съм фирма, имам вариант или да фалирам или да увелича цените за потребителите. Пълен крах е това. Българският бизнес загива в момента", атакува Радев и неговото служебно правителство проф. Герджиков.

"Правителството даде най-голямата компенсация в Европа - 110 лв., а за малките 140 лв. Да тези пари трябваше да бъдат намерени, но да припомня, че в България има бедни хора и те си получиха парите още през септември - 50 млн. лв., януари ще получат още толкова", отвърна му Радев.

"Трябваше да осигурим достатъчно електроенергия на пазара, да спрем износа, да осигурим помощта навреме. Тези пари, за които говорите, бизнесът не ги е получил. Бизнесът казва, че след два месеца ще е фалирал. Битовите потребители от 1 януари ще усетят цената на тока, но вече усещат вдигането на хляб, олио и другите стоки. Както изпуснахте нещата с COVID, това става и сега. След три месеца ще видим фалиралите предприятия и ще се хванем за главата", продължи обаче атаката си Герджиков.

Парламентът се съпротивляваше на актуализацията, защити се Радев.

"Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ. България има излишък на елктричество. Проблемът е в предишните управляващи", отвърна му Радев и обясни, че е нужен парламент за законови промени.

"Парламент няма, защото два пъти не се справихте да съставите правителство. Казахте че не искате да сте инженер на правителство, но вие направихте така, че партиите да не се разберат и два пъти назначихте служебен кабинет", отвърна му Герджиков.

Още по-разгорещена стана дискусията по темата политиката на България към Русия.

"Русия не може да ни е модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. Българите виждат Русия като освободител. Към Русия прибягват давещи си политици. В Съвета на ЕС темата е, че най-важното е да търсим диалог в тази усложнена ситуация. И Меркел и Макрон настояваха за среща на върха с Русия. Байдън започна да води диалог през главата на ЕС", влезе в темата Радев.

"Преди чувах съвсем други неща от вас г-н Радев. Отношенията с Русия трябва да са прагматични. Имаме интерес да работим с Русия, както и с всяка друга с подобна икономика. Не чух обаче отговор на темата Крим. Моята позиция е, че Крим е украински и какъв флаг се вее няма значение. Това е анексирана територия", отново атакува проф. Герджиков.





"Важно е да има прагматизъм. Санкциите в резултат на Крим не дават резултат. Колко години нямаме промяна и ефект от тези санкции. Заради това и ЕС вече търси прагматични подходи как да се решат теи проблеми. Германия извършва огромни инвестиции в Русия. Как стават тези неща? С прагматична политика. Да не забравяме и, че Русия е фактор в борбата с тероризма. А колкото до Крим, в момента Крим е руски", заяви Румен Радев.

Санкциите срещу Русия могат да бъдат свалени само, ако са решени проблемите - от връщането на Крим до човешките права, защити своята позиция пък Герджиков.

"Човешките права и свободата са най-важни", категоричен бе десният кандидат за президент.

"Преди да спасяваме демокрацията в други страни, да погледнем българската, която е на командно дишане", опита се да върне дебата на българска територия Радев.

За шпионския скандал с Русия

Това е изключително сложен и важен проблем. Но трябва да се зададем въпроса защо бе пробита системата за достъп до класифицирана информация на 5 служители, обясни Радев. И той запита, когато се говори за граждански права, какво е било направено за гражданските права и защитата от страна на държавата на Емилиян Гебрев и неговите близки преди време.

Не трябва да се подценяват хибридните заплахи, коментира проф. Герджиков. Той разказа, че има голямо уважение и симпатия към руската култура, но това не означавало, че страната ни трябва да търпи подобно отношение.

За САЩ

САЩ не се месят, но като силна държава имат своите интереси. Отнасям се с разбиране към това. Затова в отношенията ни с големите сили трябва да отстояваме националният си интерес и достойнство, и то с гръбнак, коментира Герджиков.

По повод санкциите по закона "Магнитски", наложени на българи, Герджиков обясни: Всички сигнали, дошли отвън, са позор за нас - трябва сами да си хващаме проблемите и да си ги решаваме. Трябва да намерим начин да си решаваме сами проблемите с корупцията.

Радев пък разказа, че по време на видеоконферентна връзка с президентите от формата Г9, когато всички коментирали, че проблемите на нашия регион са свързани с хибридните атаки от Русия, Байдън заявил, че проблемът ни е корупцията.

Привествам Магнитски - това беше решителен акт за българската демокрация. И един призив към ЕС най-сетне да погледне сериозно на тези проблеми. Силен политически акт, който ще има големи последици, коментира Радев.





Радвам се, че сме на едно мнение и срещу корупцията, допълни Герджиков.

За единението и червените линии

Аз съм този, който заговори за обединение около каузи, визия и национален идеал. Тогава всички ми се присмиваха, а след това всички се представяха като такива, сега вас Илияна Йотова ви нарича обединител на нацията, коментира Герджиков.

Това е пътят и това е моят главен упрек - очаквайки президентските избори, вие на два пъти провокирахте политическата криза и разделението, допълни професорът.

Явно не следите новини - от началото на мандата си говоря за обединение, но срещу принципи, срещу мафията, срещу шкафчетата, контрира Радев.

За бежанците

Не можем да не приемаме никакви бежанци, защото това са хора в беда, коментира Герджиков. Проблемът е, че покрай бежанците идват мигрантите, там често става дума за трафик на хора. Затова трябва да се спира този поток, трябват добри отношения с Турция, допълни той.

Не виждам как ще постигнете това, след като Рашков е насъскал хората срещу турското посолство с фалшиви новини, всичко това е фейк, обърна се Герджиков към Радев.

България е държава на първа линия и като такава не може да приеме бежанци, защото рискът за нас е много по-голям, през нас преминава потокът и си имаме достатъчно бежанци, коментира Радев. Той напомни позицията си, че трябва оперативен план, с който да бъдат ангажирани всички държави в ЕС, да охраняваме заедно границите.

За изтребителите





Спорът между Радев и Герджиков бе дали цената ще е по-ниска или по-висока.

Превъоръжението на армията е сложен процес. За тези нови 8 изтребители е изпратено запитване, но парламентът ще реши какво ще се прави, обясни Радев.

Необходими са още 8 самолета. Когато казах, че цената ще е по-ниска, ми се присмяха, коментира Герджиков. Според него въпросът бил какъв самолет трябвало да бъде предпочетен - защото има много руска техника, която трябва да бъде поддържана.

Радев обясни, че за МИГ е можело да се направи като в Полша.

Наложих вето заради цената за Ф16 - защото правителството подходи безотговорно - цената бе крайно недостатъчна. И сега вторият транш ще бъде на по-висока цена, защото тези параметри трябва да бъдат изпълнени, коментира Радев.

Разбирам носталгията ви към руските самолети, и аз имах Москвич, с който не исках да се разделя, коментира Герджиков.

"Ние сме членове на ЕС и НАТО и имаме евроатлантическа ориентация. Не можем непрекъснато да бягаме от отговорностите си. Дали ще има натовски военноморски бази в Черно море, е въпрос на бъдещето, но ние трябва да сме предпазливи", коментира Герджиков темата за разширяване присъствието на НАТО в Черно море.

"Черно море става пресечна точка и не трябва да допускаме свръхмилитаризация. Заради това настоявам за възвръщане на диалога и деескалация. В Черно море непрекъснато се провеждат учения и едно невнимание, една човешка грешка може да се окажат опасни", завърши Радев темата за външната политика и сигурността.

Демографията бе следващата тема от дебата

"Има много варианти да излезем от демографската криза - стимулиране на раждаемостта, добри условия в училище, добри работни места, за да не бягат хората в чужбина, лабораториите, които вече връщат най-големите ни изследователи. Но живеем в държава, която не харесваме, как да убедим другите да се върнат. Какво ще правим в армията, ако осигурим цялото оборудване, ако не стимулираме хората и не ги обучаваме как ще стане тази работа", започна темата проф. Герджиков. Последните му думи дадоха повод на Радев да го атакува.





"Хората са най-важни във въоръжените сили. Хората от вашия щаб в същото представят този сблъсък като сблъсък на интелектуалец срещу човек, който издава и изпълнява заповеди. Да приемем че станете главнокомандващ, ще се отречете ли от думите, че това са хора, които само отдават или изпълняват заповеди", запита го Румен Радев без да говори по темата демографска криза.

"Винаги съм ги уважавал. Ако някой от моя щаб е казал такова нещо, той не е прав. Както вашите не бяха прави да разпространяват фалшиви новини и както Бойко Рашков го прави днес", отвърна Герджиков.

Двамата отговориха и на блиц анкета:

Най-добрият съветник в политиката

Радев: Съвестта

Геджиков: Чистата съвест

Най-голямата грешка

Герджиков: Трудно ми е да съчетавам работата с личния живот - работохолик съм и не отделях достатъчно време за семейството си.

Радев: Не успях да допринеса за по-ранното сваляне на режима Борисов. Някои приеха да станат кандидати на коалиция Магнитски.

Герджиков: Вие се самопровъзгласихте за водач на протеста. Вие сте част от от статуквото, не сте водача на промяната.

Радев: Не, вие сте кандидатът на коалиция Магнитски.

Най-силно и най-слабо качество

Радев: Най-силно - целеустременост, най-слабо - предоверяване.

Герджиков: Вярвам в доброто у хората - и често оставам разочарован.

Най-добрият приятел

Герджиков: Имам много приятели

Радев: Аристотел е казал - който е искал да бъде приятел с всички, не е приятел с никого. Приемам всеки авиатор за приятел.

Умеете ли да прощавате и кое е непростимо?

Герджиков: Умея да прощавам и да искам прошка. Хората са много добри към мен, аз съм щастлив човек.

Не прощавам предателството - аз съм много лоялен човек

Радев: Прощавам. Често, налага се, работя с много хора. Непростима е лъжата.

Най-голямо постижение?

Герджиков: Бих посочил някои от книгите, които съм написал, защото наистина ги харесвам. Но обективно е това, че мога да намеря общ език с всички и хората около мен дори с различни интереси, разбират, че трябва да работим заедно за общия успех.

Радев: Децата ми. Но съм горд и че като командир в една изключително трудна обстановка успях да направя много, за да трансформирам подготовката, да водя хората и да ги запазя. Не съм загубил нито един човек, с това се гордея.

Последно кино или театър гледахте?

Радев: Последно гледах театър. "Човекът от Ла Манча" във варненския театър.

Герджиков: Това са различни изкуства. Повече ходя на кино. Преди два месеца гледах "Наистина любов", защото е забавен и не прекрачва границата на мелодрамата.





Любим български президент?

Герджиков: Бих посочил Петър Стоянов, който трябваше да встъпи в длъжност на ръба на гражданска война и постигна разбирателство.

Радев: Петър Дертлиев, когото не избрахме. Мъченик на демокрацията, човек на диалога и на прошката.

Най-силно качество на съперника ви?

Радев: Познавам бегло Герджиков. Харесвам всички хора на знанието, науката и духа.

Герджиков: Радев винаги ми се е струвал дисциплиниран и аз уважавам това.

Стих от любим български поет?

Герджиков: Не мога да цитирам, но харесвам символистите - Яворов, Дебелянов, Вапцаров, Смирненски. Недялко Йорданов ми подари днес книга с посвещение и ще го цитирам: "Любов човешка ще ви пожелая". Имаме нужда от любов.

Радев: Много прекрасни поети ни зареждат, не бих откроил нито един. Последно прочетох романа "Глина" на Виктория Бешийска - разказва се за производители на грънци.

"Да можем заедно да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си на Нова година да не размахвам пръст и да не се сърдя, защото българите трябва да са усмихнати", бе заключителното изречение на проф. Герджиков.

"Българите имат нужда от промяна. Парите купуват гласове вече десетилетия. Има дни през годините, когато всички имаме шанса за избор за бъдеще. Този ден е 21 ноември. Гласувайте да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България", завърши пък Румен Радев.


Четете още:

🔴 Ампутираха ръката на изнасиленото момиче от Цар Калоян, търсят се кръводарители

🔴 Тираджия със сигнал: Мъж влачи жена в безпомощно състояние

🔴 Герджиков: Зеленият сертификат беше принуда за ваксиниране. Радев: Не е приятен, но е свобода





Източник: Марица





Коментари

горе