Няма да видите плевели в градината цяло лято, ако направите това днесПремахването на плевелите е едно от най-досадните занимания за всеки стопанин. Съществуват много средства за борба с тях – от естествени до химични. Но ние ще ви разкрием много евтини и щадящи природата средства за унищожаване на противните плевели в градината ви.

Да се разхождаш всяка сутрин по красивата морава е удоволствие. Но за да изглежда привлекателно зелената трева, трябва доста да се потруди човек, тъй като е нужно редовно да се изкореняват нейните основните врагове – плевелите. Дори да ги отскубвате почти всеки ден, те отново се появяват.

Но не се разстройвайте и не е нужно да си представяте целия си престой на вилата като вечна борба срещу плевелите. Ние ще ви разкажем за някои достъпни естествени средства, които могат да ви помогнат за справяне с този проблем.

Средства за борба с плевелите

1. Сода

Ако ви дразнят досадните плевели, които растат във фугите между уличните плочки и други подобни места, то содата е идеалното средство. Просто поръсете с нея тези места и омразните паразитни растения няма да растат повече там.

2. Сол

Можете да приготвите разтвор-чудо, разреждайки 1 чаша сол в 2 чаши вряща вода. Залейте с него местата около своите насаждения и там няма да поникнат повече плевели. Също така, можете просто да поръсите със сол нежеланите растения – те дълго време след това няма да ви притесняват. Солта не само убива плевелите, но и попивайки в горните слоеве на почвата след поливане, известно време няма да позволи да израснат нови.

3. Оцет

Сипете нужното количество оцет в спрей бутилка и напръскайте плевелите, обръщайки специално внимание на корените им. Направете това много внимателно, защото попадайки върху културните растения, оцетът ще има върху тях същия ефект както при плевелите.

4. Водка

Смесете 30 мл водка, няколко капки течен сапун и 2 чаши вода. Излейте в спрей бутилка и напръскайте плевелите, които растат на слънце. Така те ще изсъхнат и дълго време няма да израстат. На паразитни растения, които растат на сянка, това средство няма да подейства.

5. Мулч

За масова борба с плевелите помага много добре известният народен метод – мулчиране с органични или неорганични материали. Плевелите не могат да израстат, тъй като те няма да получат достатъчно слънчева светлина.

Споменавайки за оцет и сол поотделно, не може да не споменем и за това ефективно средство. За да направите сами средство за унищожаване на плевели, смесете равни части сол, оцет и настърган домакински сапун. Напръскайте с тази смес плевелите.

7. Царевично брашно

Такъв продукт възпрепятства поникването и развитието на растения от семена. Определен вид глутен в състава му действа като средство, блокиращо покълването. Ето защо, най-подходящо е то да се използва в средата на лятото, когато културните растения са вече израснали и за тях това средство няма да представлява опасност.

Такива средства са много евтини и лесни за използване. Ако знаете някои други ефективни методи за борба с плевелите, разкажете ни за тях в коментарите си. И не забравяйте да споделите тази полезна информация с приятелите си в социалните мрежи!Източник: Актуално

Следваща статия:
Почина първият певец на група Б.Т.Р. / ВИДЕО

Коментари

Видео на деня

горе