Експерт: Хората, които не могат да плащат по 80 лева месечно отгоре за ипотека, ще имат проблем





Имотът е единственият актив, който успява да съхрани стойността на парите във времето, каза изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти "ЕРА“ Антон Андонов

Средния размер на ипотечния кредит в България е 150 хил. лв. и ако лихвата се покачи с 1 процентен пункт, което може да се случи през следващите 2 години, месечната вноска за 20 годишен срок на изплащане ще се качи със 70-80 лв. месечно, каза изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти "ЕРА“ Антон Андонов във Бизнес Видео Подкаста на bTV.





Това означава, че ако кредитополучателите, които са изтеглили кредит и не могат да си позволят да плащат по 70-80 лв. месечно, може би ще имат проблем, изясни той.

По негови думи основните движещи фактори на строителния пазар са били повишени цени и прекъснатата вериги на доставки, които са се засилили като негативен ефект след началото на войната в Украйна.





"Това накара повечето инвеститори и продавачи да спрат да продават докато разберат какво става на пазара“, каза Андонов.

Той съобщи, че в този тежък за имотния пазар момент в България, са осъществени над 250 хил. сделки, като рекорда се държи все още от 2007 г., когато са били осъществени 307 хил. сделки.





Все по-малко продавачи се съгласяват да продават имотите си, защото не са знаели какво да правят с парите си, а купувачите, от своя страна са имали притеснения относно покачващите се лихви в началото на годината, обобщи Андонов.

Относно ипотечните кредити, Андонов съобщи, че все още хората могат да вземат ипотечен кредит с лихва 2 до 2,5%.





При имотите реалният ръст на цените в България са нараснали с 3.8% за последните 6 години, при средно 4,06% в ЕС, което ни прави да се движим в общата европейска тенденция и дори малко под нивото.





Андонов разясни, че поскъпването на имотите, смятано заедно с инфлацията е с до 20% и в този случай това е по скоро нормално и даде няколко съвета дали е изгодно да си купим жилище при тези условия във Бизнес Видео Подкаста.

"Имотът е единствения актив, който успява да съхрани стойността на парите във времето“, каза експертът.


Четете още:

🔴 Лъсна истината за това колко "луксозно" е пиленцето от Монако Нина! Снимка я излага здраво из мрежата / СНИМКА

🔴 Катето Евро със сърцераздирателен призив в мрежата: Моля ви, помогнете / СНИМКИ

🔴 Водещата от БНТ Мира Добрева бра голям срам, причината ще ви изненада / ВИДЕО





Източник: plovdiv24





Коментари

горе