Напитката, която пием ежедневно, но тя е пагубна за здравето ни



Газираната вода съдържа кофеин и фосфорна киселина.

Проучване тества костната минерална плътност (BMD) при 1413 жени и 1125 мъже през 2006 г. и установява, че редовната консумация на такива напитки причинява значително намаляване на BMD при жените, които са много по-податливи на загуба на костна маса в сравнение с мъжете.





Според редица изследвания причината за това явление е излишъкът от фосфор, който пречи на усвояването на калция. Освен това фосфорната киселина води до интензивна загуба на калций от костите.





Следователно пиенето на подсладени газирани напитки трябва да се избягва на всяка цена при остеопороза или други заболявания, които пречат на усвояването на калций, като болестта на Крон, както и при хора над 50-годишна възраст.





Безалкохолните напитки са начело в списъка на причините за затлъстяването. Ежедневната консумация на 250-300 ml от газирани напитки води до допълнително наддаване на тегло от 2,5 kg всеки месец.





Съдържащите се в тях изкуствени подсладители, консумирани ежедневно, може да причинят редица хормонални и физиологични проблеми, които в крайна сметка ще доведат до затлъстяване.





Ежедневната консумация на газирана вода и всякакви газирани напитки драстично повишава риска от развитие на цироза на черния дроб, точно това се случва при хроничния алкохолизъм.

Тези напитки увреждат зъбния емайл и разяждат зъбите. Химическият им състав може да причини дори повече щети на вашите зъби, отколкото захарта, бонбоните и други сладкиши.





Камъни в бъбреците и хронично бъбречно заболяване - също може да се появят в резултат от ежедневната консумация на газирани напитки.

Съдържащата се в тях фосфорна киселина е известна със способността си да влияе върху функционирането на пикочните пътища.

Консумацията на 350 мл газирана вода ще увеличи риска от камъни в бъбреците с 15 процента.





Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!


Четете още:

🔴 Бившата жена на Бойко бедства в Америка  

🔴 Щастието му е в ръцете след "Фермата": Яни и гаджето чакат първа рожба?

🔴 Фики Стораро обясни за кражбата





Източник: Актуално





Коментари

горе