Потрес: Людмил Стайков нарече бившата си съпруга Виолета Донева: "това лице" / СНИМКИ



Бившият съпруг на убитата Виолета Донева - известният режисьор акад. Людмил Стайков изуми всички с реакцията си след трагичната вест за смъртта на голямата актриса. Вместо дори от куртоазия публично да сподели, че е потресен от жестокото убийство, пред медии режисьорът на "Време разделно" заяви, че с "това лице" не поддържа отношения от 50 години. Двамата имат общ син - Иво.





Явно заглавието на историческия епос на наскоро отишлия си акад. Антон Дончев се отнася и за взаимоотношенията между Виолета Донева и Людмил Стайков.

79-годишната актриса с множество роли в киното и театъра, е била открита мъртва в дома си в столичния квартал "Изток" на 22 октомври, но официално трагичната вест за убийството бе разпространена седмица по-късно. Първо драматичната новина за безвреме прекършения живот на Виолета Донева.





Актрисата е открита в локва кръв в коридора на жилището си с прободни рани и със следи от душене, сочат последните информации от разследването. По тялото й има следи от насилие. Заподозряна за убийството на Виолета Донева е нейна близка роднина с психични проблеми - внучка или племенница. Разследващите бързо се насочили към роднини на актрисата, защото само те имали ключ за жилището. Засега задържани за престъплението няма.





Полицаи неофициално коментираха, че внучката на актрисата страдала от биполярно разстройство. От МВР неофициално заявиха, че има данни жената да го е отключила след употреба на наркотици.

Актрисата, която прави забележителни роли във филмите "Обич", "Двама под небето", "Сбогом, приятели!", има драматичен развод с първия си съпруг Людмил Стайков. Двамата се женят в края на 60-те години, когато кариерата им се развива стремително. Тя е талантлива и търсена актриса, той - вече утвърден режисьор в телевизията и театъра. 





През 1974 г. Виолета Донева е обявена за „заслужил артист“ - заветната мечта на някои артисти по времето на социализма е наградена с орден „Кирил и Методий“ II степен.

Работи най-дълго във Военния театър - от 1967 до 1993 г. В края на 70-те и в началото на 80-те години обаче около нея избухва скандал, когато в пика на славата й нейни колежки подават жалба срещу нея, че е задигала техни лични вещи и буквално я обвиняват в клептомания.





Скандалът е потулен, но опозорена, Виолета Донева се оттегля за известно време от театъра. Според слуховете това дава повод на Людмил Стайков да поиска развод със съпругата си, тъй като освен преподавател по „Филмова и телевизионна режисура” във ВИТИЗ, партията го гласи и за партийна кариера и в средата на 80-те е избран за кандидат-член на ЦК на БКП и за народен представител. Тези събития предшестват снимките на най-известния му филм "Време разделно", за който се твърди, че е поръчан от властите.





Режисьорът не искал името му да се замесва в скандалите с жена му. Разводът между двамата е драматичен, като Донева и Стайков не искат и да чуят повече един за друг. Не поддържат никакви отношения и избягват да ходят на публични места, където биха могли да се засекат. Това е и причината приживе актрисата да не ходи на театрални премиери, на които би могъл да присъства бившият й мъж.

Прокоба тегне над убитата актриса Виолета Донева

Трагичната новина, че голямата актриса от близкото минало Виолета Донева е открита в локва кръв в дома си в столичния квартал "Изток", цяло денонощие преди останалите медии, потресе не само артистичната гилдия и тези, които я познаваха. При първоначалния оглед криминалистите са установили, че по тялото на 79-годишната жена има следи от насилие. Първоначалната версия е, че е убита от свой роднина заради имотни драми.





Както Lupa.bg първи съобщи, тялото на Виолета Донева е намерено, след като няколко дни възрастната актриса не е отговаряла на телефонни позвънявания, а съседи не са я забелязвали да излиза от апартамента си. Наложило се е вратата на жилището да бъде разбита. Назначени са множество експертизи, работата на разследващите продължава.





За съжаление животът на Виолета Донева още от невръстна възраст е низ от трагедии. Тя остава полусираче едва на 2 години, не помни баща си, майка й изчезва безследно за известно време и е отгледана от баба си.





Виолета Донева е дъщеря на изявен царски офицер, който участва във Втората световна война. След идването на комунистите на власт на 9 септември 1944 г., капитан Павел Джингаров е отзован от фронта, а на 15 март 1945 г. осъден от Народния съд и разстрелян. Бил е само на 33 години. Десетилетия по-късно офицерът е реабилитиран.





След разстрела на капитан Джингаров, майката Цвета Джингарова остава на свобода доста кратко време. През лятото на драматичната за България, за Европа и за света 1945 г. тя е качена в автомобил на столичния булевард "Мария Луиза" и е в неизвестност близо две години. Близките й смятат, че е убита в подземията на т.нар. народна милиция. За малкото момиченце се грижи баба му.





Семейството на царския офицер обитава просторен апартамент в района на Докторската градинка. Партизански генерал обаче хвърля око на дома. На клетата баба с пеленаче на ръце дават срок от 12 часа да опразни жилището. Тя събира малко вещи в един вързоп, грабва бебето и започва да дири подслон при познати.





Всички обаче се отдръпват от дамгосаното семейство. Все пак се намира един благороден човек, адвокат - чичо Борис, който ги приютява в мазето си на Руски паметник, където си е стъкмил малка дърводелска работилничка. Там, в тясното подземно помещение, малката Виолета се учи да ходи и да говори.

В качеството си на адвокат чичо Борис успял в един момент да разбере, че майката е жива и се намира в Централния софийски затвор. Използвайки познанствата си, той успява да уреди свиждане на Виолета и баба й с майката. Дотогава Виолета знае за майка си единствено от разказите на баба си - че била литераторка, завършила с отличие Софийския университет, че била много красива.





С Апостол Карамитев във филма на Борислав Шаралиев "Двама под небето" (1962 г.)

Малкото момиченце и баба му отиват в сградата на милицията на "Лъвов мост" в очакване на свиждането. При тях влиза слаба грозна жена, приличаща на скелет, която се опитва да прегърне любимите си хора. Това е майката на бъдещата актриса, която очевидно е съсипана от побой и изтезания в милицията.





След като я освобождават, Цвета Джингарова е лишена от учителски права и от всякакви доходи. Бабата скоро умира от рак.

Виолета завършва с отличие гимназия в Кюстендил. Фамилията й обаче е пречка да кандидатства във ВИТИЗ. „Черното петно” в биографията им остава дори, когато вдовицата на царския офицер се омъжва повторно за своя колега Кирил Донев, който осиновява Виолета и я отглежда като свое дете. Преди 9 септември той заедно със семейството си притежава театри.

Все пак бъдещата актриса получава заветното "да", успява да влезе в Театралната академия и през 1966 г. завършва ВИТИЗ със специалност актьорско майсторство.





Омъжва се за младата надежда на българското кино - режисьора Людмил Стайков.

Той е режисьор и на филма "Обич", превърнал Донева в легенда. Създаден по романа "Обич" на Александър Карасимеонов, в лентата на красивата Виолета партнира Стефан Данаилов. Клюката твърди, че между двамата актьори не терена пламнала романтична връзка.





Виолета Донева и Стефан Данаилов във филма на Людмил Стайков "Обич" 1972 г.

Донева и Стайков имат един син - Иво, който по-късно става режисьор. Виолета и Людмил се женят в края на 80-те години, а няколко години по-късно се развеждат. Неофициално се коментира, че причината е скандал, гръмнал покрай набеждаването на Виолета в клептомания. Актрисата се омъжва втори път за ученическата си любов - баскетболиста Атанас Грънчаров. 





Дебютът й в киното е още през 1961 г. във филма "Стръмната пътека" на Янко Янков. Първата й главна роля е в "Двама под небето" на Борислав Шаралиев. През 1963 г. се снима във филма на Кирил Илинчев по романа на Георги Марков "Анкета", а през 1970 за втори път работи с Борислав Шаралиев в "Сбогом, приятели". През 1972 г. получава наградата на СИДАЛК за женска роля за Мария във филма на Людмил Стайков "Обич".





Играе в два филма на Иля Велчев - "Дубльорът" (1974) и "Завръщане от Рим" (1977). Снима се в телевизията. За ролята на Люба във филма "Допълнение към Закона за защита на държавата" (1976) на режисьора Людмил Стайков е отличена със статуетката "Свобода" на Международния кинофестивал в Сопот в Полша, 1979, когато наградата за мъжка роля получава Ив Монтан. Снимала се е още във "Всеки ден, всяка нощ" (1978, реж. Владислав Икономов) и много други. 





Работи най-дълго във Военния театър - от 1967 до 1993 г., а след това и в общински театър "Възраждане" и Театър 199. От 2008 до 2010 г. е директор на Театър "Възраждане".

Виолета Донева три мандата е шеф на СДС в кв. "Изток". Окончателно скъсва с политиката през 1994 г., когато разбира, че в нея няма място за идеалисти.


Четете още:

🔴 Смяната на часа в неделя ни удря лошо, ето как

🔴 Никога не сме чували за Стефан Данаилов / ВИДЕО

🔴 Как се не спря, Алекс Богданска отново се показа / СНИМКИ





Източник: lupa





Коментари

горе