Малките къщи са на мода: Семейства избират да живеят в 30 кв. м / ВИДЕО



Все по-големите пространства, които можем да превърнем в собствено жилище, сякаш се превърнаха в една от ценностите на съвремието. С постоянните застроявания обаче намирането на свободни парцели земя се превръща в проблем.

Концепцията за живот в ограничено пространство процъфтява в Швейцария от години. Често обаче е трудно да се получи разрешение от общините.





Една двойка открива щастието на семейния си уют в 30 квадратни метра. В швейцарския кантон Вале семейство Биге отглежда дъщеричката си в дом, построен върху бетонна изба, и иска да остане в него.

27-годишният Пиер и съпругата му - 25-годишната Леа, се настаняват в мечтаната от тях къща преди месец в китното селце Албинен. Младата двойка има собствен блог и редовно прави подкасти за новия си живот в малкото жилище.





За да се подготвят за тази промяна в живота си, Пиер и Леа постепенно намалявали площта на жилищата си през последните 5 години. От жилище с квадратура от 80 кв. метра се местят  на 16 кв. метра. Една седмица живеят и пробно в една от малките къщички на фирмата, която строи последния им дом.

"Решението за закупуване на малка къща бе дългосрочен процес. Първата мисъл за това се появи преди около пет години, а до закупуването и нанасянето в такава стигнахме преди около месец", споделя Пиер пред местното издание "Блик".

Той самият е израснал в Албинен и се занимава с мода. Съпругата му Леа е израснала на езерото в Цюрих и е шивачка.





"Съзнателно избрахме минималистичния стил на живот в малко пространство с естествени материали“, казва Пиер.

За разлика от много малки къщички на колела, които лесно могат да бъдат транспортирани до ново място на пребиваване, мечтаната къща на на семейство Биге е здраво закотвена и свързана с канализационната система. „В Албинен се чувстваме уютно и наистина у дома“, споделя Леа.

Семейството закупува къщичката си преди две години за около 180 000 франка - почти 320 000 лева. Построена е за седмица. Цената включва цялата технология по изработването и специалните желания на семейството. 46 000 швейцарски франка са платени допълнително за имота от 500 квадратни метра.

Преди години Албинен привлича международно внимание, защото се бори с емиграцията и има политика от бонуси за семейства в селото.





Общността се оказва отворена за проекта с малките къщички.

„Удивително е, че не само младите семейства се интересуват. Възрастни хора, които са близо до пенсиониране, също предпочитат да живеят в малки пространства и идват в Албинен“, обяснява кметът Бийт Йост. Самата община не разполага с имоти, но насочва желаещите към собствениците на такива. Все още може да се намери земя с цена на квадратен метър от 60-80 франка.

Повечето имоти в планинската общност Вале са под наклон. Това е и най-голямото предизвикателство в проекта. Затова къщата на семейство Биге е построена върху изба.

Оптималното използване на жилището създава ред и пространство. На семейството не липсва нищо. Плъзгаща се врата разделя кухнята от банята. Всичко останало е отворено.





Леглото е семейно за всички. Ако дъщеричката на Пиер и Леа иска да спи, едно от чекмеджетата се превръща в място за това с решетка.

Ако семейството се увеличи, къщата може да промени размерите си както на височина, така и на ширина.





Но двойката все още иска да остави всичко отворено и сега се наслаждава на малкия си дом.

"Не се тревожим за това, което имаме. Понякога просто седим, наслаждаваме се на планината и не можем да уловим точно откъде идва щастието ни", споделят съпрузите.

В други дни посрещат семейните си приятели с трите им деца.


Четете още:

🔴 Чудо. Тунел за стотици милиони под Шипка

🔴 Изумяхме: Вихра Петрова се докара на гейша в опит да си намери мъж / СНИМКИ

🔴 Бербатов се разделя с любимия си "Кадилак” / СНИМКИ





Източник: Кмета





Коментари

горе