Вече доказано! Мерките на Генерала са спасили хиляди



В началото на пандемията от COVID-19, в резултат на строгите противоепидемични мерки, е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в България в сравнение със средната за ЕС. През 2021 г. се наблюдава обратната тенденция - средната извънредна смъртност в България значително надхвърля тази в ЕС.





Това е заключението в доклада на Сметната палата след извършен одит „Изпълнение на мерките в здравеопазването във връзка с COVID-19“ за периода от 01.02.2020 г. до 31.12.2021 г., който е публикуван на интернет страницата на институцията, съобщават колегите от "Офнюз". Докладът предоставя обобщена информация не само за предприетите мерки и тяхната реализация, но и за отражението на пандемията върху цялата здравно–осигурителна система, както и върху социално-икономическия живот у нас.





Управлението на пандемията през цитирания период на ниска смъртност беше ръководено от Национален оперативен щаб, оглавяван от ген. Венцислав Мутафчийски.

Въпреки предприетите своевременни и последователни действия на здравните власти и осигурените значителни средства за защита на живота и здравето на хората в условията на пандемия от COVID-19, България е една от страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID-19 в света.





За това допринася липсата на ефективна ваксинационна кампания. Независимо от достатъчните количества и възможности за свободен избор на ваксина, страната отчита бавен процес на ваксиниране и едва около 30 процента ваксинално покритие.





От осигурения значителен финансов ресурс за 2020 г. и 2021 г., изразходваните средства за подкрепа на персонала, пряко ангажиран с дейностите по предотвратяване разпространението на COVID-19, значително превишават средствата за лекарствени продукти и ваксини.


Четете още:

🔴 Настъпва първата ВЪЛШЕБНА ДАТА за 2024 - 24.02! Направете това и Зеленият дракон ще ви поднесе всичко на тепсия:

🔴 Става мама, вместо баба: Росица Пейчева срази феновете с тази вест / СНИМКА

🔴 Скандална водеща с гнусни закани: Ще ви се*а в устата! / ВИДЕО





Източник: Марица





Коментари

горе