Гърция се пукна по шевовете, сезонътГърция е препълнена с туристи, затова планира удължаване на туристическия сезон до края на годината. Големи туроператори вече търсят оферти за туристически пакети през ноември и дори и за декември.

“Тасос е пълен, Кастория се появи на туристическата карта. Епир, който преди няколко години беше най-бедният регион в Европа, се превърна в туристическа дестинация. Остров Егина е запълнен на 92%, а туристическият сезон на Пелопонес вероятно ще продължи до ноември.

Германски и френски туроператори искат ваучери за октомври, ноември и декември и аз заявявам, че туристическият сезон тази година ще приключи през декември", каза министърът на туризма Василис Кикилиас.

Очаква се тази година чуждестранните туристи да надхвърлят 30 милиона, както през 2019 г. преди пандемията. Два милиона пътници са пристигнали само през 5-те регионални летища на островите по данни на туристическото министерство.

Туристическият поток в Миконос и Родос е нараснал с 29%, в Ханя - с 26%, в Ираклион - с 23%, в Санторини - с 20% и в Солун-Халкидики - с 19%. На Миконос, Санторини и Родос вече няма свободни места в хотелите до средата на септември. Дори по-малко известните дестинации набраха популярност тази година и отбелязват високи нива на заетост и резервации до края на годината. Потокът на туристи през границите с България също е засилен.

Атина не възнамерява да налага ограничителни мерки заради коронавируса дори и след 15 септември - датата, определена от правителството за преразглеждане на пандемичната ситуация в страната, тъй като близо 90% от населението е ваксинирано или преболедувало COVID-19. В момента страната не изисква представянето на документ за ваксинация или тестове от пристигащите, а маските са задължителни само в градския транспорт, на корабите и в медицински заведения.

Медийни коментари, че засиленият туристически поток увеличава заболелите с COVID-19, бяха опровергани от лекарите, пише "Труд". Според специалисти неспазването на дистанция и неносене на маски на обществени места, където са концентрирани много хора, е причината за повишената заболеваемост.

По отношение на туристическите потоци, както и на приходите от туризъм, министър Кикилиас посочи, че усилията за отваряне на големи външни пазари за привличане на туристи дават плодове и се позова на последните данни от международното летище в Атина, според които пътникопотокът за месец юни се е увеличил с 50% спрямо 2019 г.

Круизите също имат решаваща роля за възстановяването на туризма. Очаква се пристигането на круизни кораби в пристанищата на страната да нарасне с 25% в сравнение с 2019 г.

Опасенията, че войната в Украйна ще има негативно отражение върху туристическия сектор, защото тази година Гърция се лиши от украински и руски туристи, се оказаха неоснователни, тъй като има засилен трафик от Америка.Източник: plovdiv24

Следваща статия:
Кошлуков: Как да прекараме повече време на плажа, вместо в тоалетната!

Коментари

Видео на деня

горе