Туроператор отговори на вечния спор къде е по-добреДестинация "България“ продължава да разчита и тази година предимно на вътрешния си туризъм. Това каза пред "Фокус" туроператорът Светла Тагарева.

"Това е почти първата работеща година след КОВИД кризата и като цяло очакванията на целия бизнес бяха това да е една доста силна такава. Към момента обаче не мога да кажа, че това се случва, тъй като пък от друга страна близките до нас дестинации много добре се ориентираха от гледна точка на премахване на всякакви рестрикции, свързани с пътуванията по време на КОВИД, и сега свободното пътуване без изискване за представяне на сертификати, ваксини или каквито и да било други документи изключително много повлиява на туристопотока“, посочи тя.

Тази година българите спокойно могат да пътуват до Гърция и Турция, допълни Тагарева.

"Българите миналата година предпочитаха България от гледна точка на това, че не бяха достатъчно добре запознати какви документи, какви изисквания. Изискванията се сменяха постоянно, почти всеки месец имаше нови такива и чисто психологически това влияеше на решението на българина да избере чуждестранна дестинация. Тази година това не е така и при един отворен пазар и доста по-спокойно пътуване съответно виждаме, че българите се насочват към близките ни съседки, както тенденциозно са го правели и през изминалите години преди КОВИД“.

По думите й туроператорите отчитат по-засилено търсене на компетентно мнение на професионалисти в бранша, отколкото предоверяване на това, което можем да видим в интернет.

"Все още обаче един голям процент от потребителите предпочитат да си стоят на монитора или пред телефона и съответно на база картинки, снимки и някакви други отзиви сами да си резервират почивката. Това естествено е феномен, който продължава от много време“, отбеляза туроператорът.

"Къмпингуването е много известно и популярно, и то не само заради КОВИД, а отпреди това. Това е едно течение, което се засилва. Тези хора категорично сами си организират почивката или си наемат предварително кемпер, или самите те вече притежават кемпер само заради КОВИД – има такива, които са инвестирали в такова съоръжение, и съответно те сами си търсят подходящи плажове, правят обиколки, които категорично не са само в България. Те могат да си изберат почивка, пак казвам, някъде наблизо", каза още Тагарева.

Туроператорът обърна внимание и на вечния спор, който българите водят, а именно - къде е по-добре да се отиде на море - в България или в Гърция, и коя дестинация е по-изгодна. 

"Ценово местата са доста изравнени и между България, и между Гърция. Всъщност то зависи най-вече и от периода, в който отиваме, заведенията, които посещаваме, плажовете и местата, които посещаваме.

Т.е. сравнявайки едното и другото, трябва да ги сравняваме все пак еднакво. Т.е. сравнявайки плаж Х в Гърция с определени критерии за сравнение, трябва да го сравняваме със същото в България. Принципно цените са горе-долу еднакви, с тази разлика, че когато българин отиде в Гърция, храната, която му се сервира по заведенията или в част от хотелите, е прясна и хубава, и всъщност това впечатлява българина. А оплакванията, които получаваме генерално от България са свързани предимно и основно с изхранването, т.е. недостатъчно пресни продукти, използване на полуфабрикати, преработване на храна, малък избор от храни и напитки или никакъв, допълнително плащане на шезлонги и чадъри, които са прилежащи към територията на хотела", каза Тагарева. 

"Ако трябва да сравняваме оплакванията, които сме получили от България, спрямо оплакванията, които сме получили от Гърция, оплакванията от България една идея взимат превес. И то, пак казвам, това са не глобални оплаквания, но конкретни неща за конкретни обекти. И винаги първото нещо, което се споменава, е храната, храната, храната", категорична бе тя.Източник: plovdiv24

Следваща статия:
Вижте какво безгръбначно изхвърли днес морето, докато със свирки вадеха неразумни летовници от водата / СНИМКИ

Коментари

Видео на деня

горе