Внимавайте: Нова опасност дебне в Гърция!Нови случаи на западнонилска треска са установени в Гърция. Засегнатите райони са Солун, Халкидики и Лариса. 

Само за седмица случаите на заразени със западнонилска треска се увеличиха от 13 на 25. Властите реагират незабавно, като в районите, където има заразени, се извършва пръскане срещу комарите, предаде БНР.

Девет от пациентите са в тежко състояние в болница, но без опасност за живота, съобщиха лекуващите лекари.

Здравните власти не очакват западнонилската треска да се превърне в епидемия в Гърция.

От здравното министерство препоръчват хората да прилагат лични предпазни мерки срещу ухапване от комари и да избягват движение в райони с реки и езера.

Вирусът на Западнонилската треска се предава чрез ухапване от комари. Повечето хора, заразени с вируса или не развиват симптоми, а при 20% се наблюдават леки такива, като треска и леко главоболие. които сами отшумяват.

Тежките симптоми, като силно главоболие, треска, дезориентация или внезапна слабост изискват незабавно внимание. При по-малко от 1% от заразените хора вирусът причинява сериозна инфекция на нервната система, включително възпаление на мозъка (енцефалит) и на мембраните на главния и гръбначния мозък (менингит).Източник: plovdiv24

Следваща статия:
Проговориха полицаите, които неутрализираха дрогирания шофьор пред КАТ

Коментари

Видео на деня

горе