Българите в Австрия ще честват тържествено 24 май



От години в австрийската столица има традиция Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост да се чества точно на самата дата – 24 май. Тази традиция ще бъде продължена и през 2014 година.

В двора на българския културен институт „Дом Витгенщайн” (Wien 3, Parkgasse 18) се намира един от малкото паметници на светите братя Кирил и Методий в Централна и Западна Европа. От 10:00 часа до 18:00 часа всички сънародници ще имат възможност да поднесат цветя и да преклонят глава в памет на създателите на българската азбука.

От 11:00 часа ще започне празникът на учениците от българо-австрийското училище „Св.св. Кирил и Методий” – Виена. Той ще протече в  две части. Програмата „Нашите корени са там, нашият живот е тук” и театралната постановка „Когато куклите не спят” по пиесата на Леда Милева.  Режисьор е актрисата Лина Гладийска-Георгиева. Хореограф – Галя Милева. Празникът ще се състои в театралната зала на БКИ „Дом Витгенщайн”, а входът е свободен.

Тържествата ще продължат в 19:00 часа, отново в театралната зала на БКИ, с приветствие на посланика на Република България в Република Австрия към нашите сънародници и дейци на културата, науката и образованието, живеещи в Австрия. След това ще бъдат връчени наградите на Министерството на културата на Република България за принос в развитието на българо-австрийските културни връзки и лично участие в популяризирането на българската култура в Австрия.

Вечерта ще продължи с празничен оперен концерт с участие на певците Бойко Цветанов, Божидар Николов, Крум Гълъбов, Петър Найденов, Стефан Владимиров и др.
Входът и за тези събития е свободен.

Бойко Цветанов (тенор) е солист на операта в Цюрих, ученик на Борис Христов. Той има изключително богат репертоар – над 60 централни тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Доницети, Росини, Чайковски, Белини и други, в кантатно-ораториални произведения, както и редица опуси на български композитори. Гастролира по целия свят, пее е в прочути театри, с известни певци и диригенти, гастролира на оперните сцени в Германия, Австрия, Италия, Швейцария, Холандия, Франция, Испания, Португалия и др.

Божидар Николов (тенор) е известен по света, но малко познат в България. Той е завършил НМА „Панчо Владигеров”. Бил е хорист в Софийската опера, специализира в оперното студио във Виена и става солист на Щатсопер - Виена. Сега е гастролиращ артист по най-престижните оперни сцени.

Крум Гълъбов (баритон) от ранна възраст е солист на представителния Хор на пловдивските момчета, с който участва в многобройни концертни изяви. През 1994 г. година печели първо място на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и стипендия от НМА „Панчо Владигеров“.

Продължава своето певческо обучение във Висшата академия за музика и изящни изкуства. Специализира при  Гена Димитрова.  От 2001 година е солист на Wiener Residenzorchester и Salonorchester Alt Wien. През 2012 година участва в първата постановка на варианта на френски език на „Дон Карлос“ в Teatro Argentino de la Plata, Буенос Айрес, както и в цяла Южна Америка. Има изяви с Националния симфоничен оркестър на Тайван и Beethoven Orchester, Бон, както и на Arena di Verona и Teatro Filarmonico във Верона, Италия. През 2013 година имаше изяви в постановката на Палячи в Teatro Lirico, Каляри, под режисурата на Франко Дзефирели.

Младият български бас Петър Найденов е един от успешно представящите страната ни певци по европейските сцени. Завършил е  НМА „Проф. Панчо Владигеров” с оперно пеене в класа на проф. Руско Русков и доц. Свилен Райчев. Усъвършенства техниката си и работи интерпретация с легендарните български певци Гена Димитрова и Никола Гюзелев. Отскоро младият певец подготвя важните си изяви под ръководството на световно известния бас Роберто Скандюци.

Петър Найденов прави своя дебют през 2003 г.в ролята на Зарастро на сцената на Мариборска Опера и Люблянския Фестивал – Словения. На 24 годишна възраст дебютира и в Софийска Опера в ролята на Дон Жуан в едноименната опера на Моцарт, последвана от Фигаро в „Сватбата на Фигаро”. През 2005 компанията „Наксос” записва операта „Алеко” с участието на Петър Найденов в една от главните роли – на Стария циганин.

Европейските изяви на Петър Найденов започват през 2006 г. През януари 2010 БНТ излъчи телевизионен портрет на младия бас в предаването „Пред олтара на операта”.

Стефан Владимиров (бас)  завършва Националното музикално училище със специалностите пиано и саксофон. През 1995 г. е приет и учи в Ню Йорк в прословутата музикална академия „Джулиърд Скуул” оперно пеене и саксофон в “Манес Колидж ъв Мюзик”.

През 2001 г. завършва ДМА „Панчо Владигеров” с оперно пеене. Усъвършенства техниката си  в майсторския клас на Гена Димитрова /2001 г./. Участва в много концерти, заедно с великата певица в България, Виена, Прага и Будапеща /2002 г./.Стефан Владимиров се изявява на многобройни международни музикални фестивали: Оперния фестивал в Родос, Гърция с „Норма”, „Севилският бръснар”, „Риголето” и „Аида” /2002 г./, в Палма де Майорка – „Тоска”, „Бал с маски” /2003 г./, Музикалния фестивал в Барселона с „Набуко”, „Аида”, „Бохеми” и „Евгени Онегин” /2004 г./, в Кипър със „Севилският бръснар” и „Аида” /2004 г./.

От 2005 г. участва в спектаклите на Софийска опера „Набуко”, „Вълшебната флейта” и „Бал с маски”. В репертоара си певецът има централните партии от оперите на Верди /„Набуко”, „Аида”, „Макбет”, „Бал с маски” и Реквием/, както и Росини /„Севилският бръснар”/, Белини /„Норма”/, Пучини /„Бохеми” и „Тоска”/ и Чайковски /„Евгени Онегин”/.Лауреат е на Националния конкурс „Христо Бръмбаров”, София – първа награда.



Източник: bgglas





Коментари

горе