Знаете ли колко на брой са всички столици на България?



България е не само най-старата държава в Европа, но и една от най-старите в света, поради което внушителният брой столици през вековете не ни изненадва. Част от тях вероятно сте посещавали и познавате добре историята им, докато други за първи път ще чуете като имена. Колко са всички столици на България от създаването ѝ до днес? Цифрата ще ви изненада. Всички столици на България са 12. Да видим кои са и да изтупаме праха от тях, разкривайки късчета история и потайности.





Кратка история на всички столици на България

1. София

Не е случайно, че започваме с нея – съвременната столица на България, преди да се потопим в миналото и разкази за битки и царе. София е избрана за столица на България на 3 април 1879 година, макар да е била населявана от едва около 11 700 души и да е имала територия от едва 3 кв. км. Проф. Марин Дринов – историограф и съосновател на Българската академия на науките – пръв съзира потенциала на София и я предлага за столица въпреки скромните ѝ размери и малък брой жители в онези години. След обединяване на Княжество България с Източна Румелия София става столица на обединена България. Годината е 1885.





2. Пловдив

Градът под тепетата, криещ тайни, загадки, велика история и архитектура, също е бил столица на страната ни. Той е избран за столица на Източна Румелия през 1878 година – тоест след Освобождението и докато столица на Княжество България е била София.





3. Плиска

Когато говорим за всички столици на България, някак естествено е да споменем след последните не кои да е, а първата столица. Плиска – градът, който е административен център от създаването на държавата ни през 681 година до 893-та, когато престолът е преместен в друг град, обявен за столица на Родината ни. Днес мястото, на което някога се е издигала старата ни столица, е туристическа дестинация, а самата Плиска е малко градче близо до Каспичан.





4. Преслав

През 893-та година цар Симеон премества престола си от Плиска в Преслав и градът става столица на България до 971 година, когато е превзет от византийците. Градът остава столица и при Петър Ι. Най-любопитното от този град са водоснабдяването и канализацията, макар Преслав да е бил известен и с това, че бил сред най-красивите градове в Европа, културно и просветно средище. Днес реставрацията на това място продължава, а туристите следва да не пропускат да посетят уникалната кръгла църква, която е била неповторима по форма, а вероятно и по великолепие в онези времена.





5. Охрид

Няколко години след Преслав столица на България става Охрид – книжовният и културен център на Родината ни. Градът е столица от 992 г. до 1015 г. – царуването на Самуил. Днес Охрид е извън пределите на България. Намира се в Северна Македония и привлича туристи от цял свят.

6. Битоля

Друг град, който е бил столица на България, а днес е извън пределите ѝ, е Битоля. Също разположен в Северна Македония, някога Битоля е бил последната столица на Първото българско царство.





7.  Велико Търново

След възстановяването на държавата ни през 1185 година до падането ѝ под турско робство столица на България е Велико Търново – град жива история, който вероятно сте посещавали многократно и добре познавате. Във Велико Търново е бил престолът на не един славен български владетел – братята Петър, Асен и Калоян, Иван Асен II, Ивайло, Иван Александър, Иван Шишман.

8.  Мелник

Историята на Мелник като град-столица, когато говорим за всички столици на България, е свързана с деспот Алексий Слав, който се оттегля в Родопско-Пиринския край като самостоятелен български владетел и обявява Мелник за столица на владението си. И днес са запазени останките от замъците на деспот Слав в Мелник, посрещащ туристи именно заради тях.





9.  Подвис

Високо в Родопите има село, носещо името Подвис. Близо до него и днес може да видите останките от Момчилова крепост – старата столица, избрана от феодалния владетел Момчил, живял през първата половина на 14-ти век. Неговите владения се разполагали в Западните Родопи и Беломорието и са били васални на Византия, а заради храбростта му бил наричан Момчил юнак.

10.  Видин

Знаете ли, че Видин също е бил столица на България? При това едновременно с Търново. През 14-ти век Цар Иван Александър разделя българската държава на Видинско царство със столица Видин и Търновско царство.





11.  Калиакра

Калиакра е градът-столица на добруджанското деспотство през 14 век, което е съществувало като самостоятелна държава в държавата. Вие преценете дали може да я причислите към столиците на България.





12.  Никопол

След падането на Родината ни под турска власт през 1393 година цар Иван Шишман се премества в Никополската крепост. Така Николоп става столица на България. За жалост е за кратко – до 1395 година. През тази година поробителят завладява и Никополската крепост и обезглавява българския владетел. Запазени са за туристи и посетители останките на крепостта, наречени Шишманово кале.


Четете още:

🔴 Преди 6 години се качи на голямата сцена, сега отново е там

🔴 Спипаха Алекс и Даниел Петканов да се целуват тайно / СНИМКИ и ВИДЕО

🔴 Уникална учителка по музика посрещна учениците си с фолклорна песен / ВИДЕО





Източник: Актуално





Коментари

горе