Дете прогледна след увреждане на зрението в кувьоз



12-ГОДИШНАТА АЙШЕ ДИМИТРОВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ, ВИЖДА ВСИЧКО ОКОЛО СЕБЕ СИ И СЕ РАДВА НА ЖИВОТА КАТО ВРЪСТНИЦИТЕ СИ, СЛЕД КАТО УСПЯЛА ДА СЕ ПРЕБОРИ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ НА ОЧИТЕ. Тя развива ретинопатия на недоносеното – болест, сочена като основна причина за детската слепота дори в страните с висок стандарт на живот. Търновският офталмолог д-р Емил Николов е започнал да лекува Айше още когато била само на 3 месеца. Всички останали очни специалисти предвещавали фатален изход за зрението, но той повярвал, че няма невъзможни неща и след като вложил всичките си усилия, трудът му бил увенчан с успех и огромно удовлетворение.

Майката на Айше – Нина Димитрова, разказа, че родила дъщеря си преждевременно в осмия месец на бременността. Момиченцето се появило на бял свят през 2004 г. с тегло 1600 г и заради недоносеността си било поставено в кувьоз в търновската болница. Останало там в продължение на месец и когато лекарите го изписали, въобще не предупредили за опасността от ослепяване. „След втория месец ни направи впечатление, че Айше не се фокусира, не реагира на никакви цветове и предмети. Притеснихме се, че може да се е увредило зрението й и я заведохме за първи път при д-р Емил Николов. Страховете ни се потвърдиха. Тя беше развила ретинопатия на недоносеното. Започнахме лечение, всяка седмица бяхме при офталмолога, за да се справим с критичното състояние”, спомня си майката.

При първите срещи с очния лекар зрението на Айше било едва 10%. „Увреждането е предизвикано от рязко повишеното количество кислород в кувьоза, вследствие на което се образуват кръвоизливи на очните дъна. Щетите наподобяват тези при диабет”, обяснява д-р Николов. Болестта засяга ретината на окото и възпрепятства нейното правилно кръвооросяване.

След като се консултирал с колеги от Германия, д-р Николов започнал лечение. И понеже не всички недоносени се повлияват от медикаментите, лекарят можел само да чака. В продължение на година били прилагани специални медицински препарати и капки, когато дошъл и резултатът. Състоянието на Айше се подобрило, но след няколко години тя развила късогледство. Д-р Николов изписал очила с диоптър 3,5, с които момиченцето днес вижда добре и е пълноценен човек.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Арменецът Хекимян срази турчина Местан: Какво искате вие, кой ви наруши правата, че да искате да признаят турско малцинство?

🔴 Бегликташ - Българският Стоунхендж

🔴 20 страхотни идеи за обзавеждане на детска стая





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе