28-годишен учител и общински съветник от Сухиндол изживя приключението доброволна казарма



28-ГОДИШЕН УЧИТЕЛ ПО ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ ОТ СУХИНДОЛ изкара доброволната безплатна казарма по време на първия набор миналата есен. Пресиян Стефанов преподава в средното училище в родния си град „Св. Климент Охридски“ и няма намерение да става платен войник. Той се записал, след като научил за инициативата на военното министерство, защото неговият набор 89 нямал шанса да ходи в казармата, която вече бе закрита.

„…ПРИКЛЮЧЕНИЕТО БЕШЕ МНОГО ПОЛЕЗНО, МАКАР И САМО 28 ДНИ, в които влизат събота и неделя, когато занимания няма. За мен това бе лично предизвикателство, защото всеки мъж наистина трябва има умения и грамотност за оръжията, за оцеляването при бедствия, за избора да взимаш трудни решения в опасни ситуации. Научих доста от тези неща, а освен това дисциплината и отговорността без строгия казармен режим от миналото ми бяха много полезни”, разказа Пресиян Стефанов.

СЛЕД КАТО ИЗКАРАЛ КУРСА, ТОЙ СТАНАЛ ОЩЕ ПО-АТРАКТИВЕН ЗА УЧЕНИЦИТЕ СИ ОТ 5-И ДО 12-И КЛАС и дори изнасял лекции в Сухиндол за казармата, която минал. Не успял да откаже на колегата си по военно обучение, който му предложил да обмени опит с учениците, които вече са запалени и също биха отишли, след като навършат 18 г., ако все още тази инициатива я има.

ОСВЕН УЧИТЕЛ ПРЕСИЯН Е И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА групата на БСП в местния парламент. Все още е ерген, макар че има приятелка, и вярва в традициите и българското.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив


Четете още:

🔴 Каравелов: Ние сме родени да кърпим чуждите дрехи

🔴 Внучката на Илиана и Наско навърши годинка (Снимки)

🔴 Как българите извадиха от строя най-известния турски крайцер





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе