Теменужка от "Столипиново" става моделиер



Когато има желание, има и начин. Доказва го 30-годишната Теменужка Йорданова, която вече е дипломиран шивач. В последните шест месеца всяка сутрин младата жена ходила в Комплекса за социални услуги „Св. Георги”, сядала зад шевните машини и учила тънкостите на различните бодове, решена да промени живота си. „Много исках да имам някаква професия”, признава Теменужка.  

Навремето прекъснала училище. След години, когато създала семейство и родила двете си деца,  „дошъл акълът”. Записала се да учи задочно в СОУ „Найден Геров” и вече е взела изпитите до 9. клас. В момента кара и шофьорски курс и мечтае съвсем скоро да получи книжка, за да може да ходи сама с колата на работа. „Цялото семейство ме подкрепя. Мъжът ми е много добър човек и ме насърчава да уча. Много съм благодарна и на Фондация "Национален алианс за работа с доброволци", които помогнаха и на мен, и на останалите момичета, докато учехме”, признава бъдещата моделиерка.

Тя и още 8 дами от Столипиново вчера получиха дипломи за професионална квалификация на успешно положили изпити в социално предприятие „Шивашка работилница” и символични подаръци - ножици и шивашки метър. Документите им бяха връчени от образователния зам.-министър Деница Сачева, зам.-кметовете Георги Титюков и Стефан Стоянов и директора Дирекция „Социални политики” Веселина Ботева.

„Много сме горди с вас. Вие сте добрият пример, че с последователни усилия човек може да подреди живота си. Продължавайте. Сигурен съм, че ще увлечете повече хора с вас. Благодаря ви за усилията”, обърна се към дипломиралите се млади жени Стефан Стоянов.    

Ръководителят на социалното предприятие Мария Шишкова разказа, че целта им е хора с нисък социален статус и от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на социално-трудови и професионални умения по шивачество. От създаването на предприятието през 2015 г. до момента професионалното си дуално обучение са завършили над 30 жени. Те са били трайно отпаднали от пазара на труда и за тях обучението се е оказало единствен шанс и реална възможност за професионална реализация. На всички е била предложена работа в шивашка фирма в района.


Четете още:

🔴 28-годишен учител и общински съветник от Сухиндол изживя приключението доброволна казарма

🔴 Каравелов: Ние сме родени да кърпим чуждите дрехи

🔴 Внучката на Илиана и Наско навърши годинка (Снимки)





Източник: Марица





Коментари

горе