Ало, бандитската държава е на телефона




Два пъти телефонни измамници са се обаждали на стационарния телефон на Румяна Арнаудова, говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров. И в двата случая измамниците не са заловени. Това стана ясно от думите на самата Арнаудова.

Ако не ставаше въпрос за България, щях да си умра от смях. Сега се смея през сълзи. И не, те не са избили само от смеха. Избиват и заради съобщената от Арнаудова статистика – само 15-16% от случаите на телефонни измами биват разкрити, а от началото на годината телефонните измамници успели да забогатеят с 5 млн. лева!
Няма друга държава в света, в която този "бизнес" да може да вирее. Той се превърна в проблем, заплашващ националната сигурност. И никой не си мърда пръста да го реши. А със сигурност решението е лесно. Първо – да се установи кои са гнездата на въпросните телефонни измамници. МВР със сигурност ги знаят, убеден съм и в това! Второ – използване на СРС-та и директно хващане на местопрестъплението. Трето - разкриване и на това кой е дал база данни с имена на жертви на заловените измамници. Не са много такива бази данни и е ясно къде са най-големите - ГРАО, мобилните оператори, банките. Четвърто – ако наказанията за такива измами са малки, скоростна промяна на Наказателния кодекс и завишаване на санкциите.
Раз, два, три, четири – проблемът е решен. Само че нито едно, нито две, нито три, нито четири се случва. И въпросът е защо? Отговорът също изглежда болезнено прост – защото органите, от които това зависи, имат изгода. Организираната престъпност е организирана, защото МВР и прокуратурата ѝ позволяват да се организира. А позволяват, защото престъпниците си плащат. Ето така влизаме в икономиката на престъпността – същата е като пазарната, само субектите тук трябва да са в затвора. В България, обаче, много неща са на кота "трябва". Затова – ако имате възрастни родители, гледайте да нямат много-много достъп до парите си. Тези без деца – Господ да ги пази, от МВР и прокуратура помощ да не чакат.


Четете още:

🔴 От баба е най-вкусно: Philicon дава работа на жени в пенсионна възраст

🔴 Създаден е Народен парк Вихрен, сега Национален Парк Пирин

🔴 Молят се за чудеса на гроба на дядо Борис





Източник: Актуално





Коментари

горе