България плаща 7 000 евро обезщетение на Кунгюн заради отказ да регистрира "Национално турско обединение"




България е осъдена за заплати 7000 евро обезщетение заради отказ на съдебна регистрация на „Национално турско обединение“, организацията на Мендерес Кунгюн. Това стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет.
Нарушение на правата на събирането и на сдружаването е установено по делото пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, започнато заради отказа на българските съдилища да регистрират „Национално турско обединение“ като сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. ЕСПЧ постановява, че само предположения, че целите на сдружението са политически, не може да обоснове отказ от регистрация. Присъдени са 7000 евро обезщетение, разходи и разноски по делото.
Припомняме, че казанлъшкият бизнесмен Кунгюн и още 50 учредители, сред които и от Кърджали, се опитаха да проведат учредителна конференция на новата партия на 21 май 2006 година в зала „Пълдин“ на хотел „Тримонциум“ в Пловдив
Тогава, в началото на май, Кунгюн обяви, че създава партия „Национално турско обединение“. ВМРО сезира прокуратурата и след реакцията на институциите, ръководството на хотела обяви, че няма да разреши провеждането на срещата на учредителите.
По-късно Кунгюн обяви, че формацията била създадена на 22 май на връх Бузлуджа от 50 етнически турци. Сред учредителите на Национално турско обединение били и 5-ма от ръководството на изселническата организация „Бахат“, които са изселници от Кърджалийско.
Обявено бе, че седалището на партията ще е в Пловдив, а в Кърджали, Разград, Търговище, Шумен и казанлък ще има офиси. До съдебната регистрация обаче не се стигна. В следващите две години три съдебни инстанции са отказали регистрацията на „Национално турско обединение“. В мотивите си съдиите посочили, че организацията е сепаратистка и заплашва националната сигурност на страната.
През февруари 2008 година Кунгюн се обърна към ЕСПЧ в Страсбург.
Днес правителството прие за изпълнение плащанията по четири решения на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България.
В делото по жалбата „Кръстева и други срещу България“ са присъдени общо 85 989 евро обезщетения и разходи и разноски на четири жалбоподателки. Установеното нарушение е на защита на собствеността и е свързано с реституционни процедури. ЕСПЧ е постановил, че отнемането на правото на собственост нарушава принципа на правна сигурност и, без каквато и да е възможност да бъде получено обезщетение, представлява непропорционална мярка, която е в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.
По делото „Кържев срещу България“ е установено нарушение на свободата на изразяване на мнение. Жалбата е подадена от бившия ръководител на СРП във връзка с осъждането му заради негово интервю през 2006 г. ЕСПЧ постановява, че въпреки използвания агресивен и неприятен език, интервюто като цяло е било част от публичния дебат по въпроси със значителен обществен интерес и не е представлявало безпричинна обида за тъжителите. Присъдено е обезщетение от 7565 евро, както и 1500 евро за разходи и разноски.
По делото „М. М. срещу България“ ЕСПЧ намира нарушение на правото да бъде разгледана своевременно законосъобразността на задържане – съдебното производство по жалбата на М. М. срещу задържането му в Специализиран дом за временно настаняване на чужденци е продължило приблизително 12 месеца. Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е в размер на 2000 евро, присъдени са и 3000 евро за разходи и разноски по делото.


Четете още:

🔴 Манатарката достигна до 33 лева за кило, гъбари с надник от 100 лева

🔴 Бъдете бдителни! Ако ви се обадят с предложение за евтини дърва, не се хващайте на офертата

🔴 Иво Христов се извини за "дебилите"





Източник: rodopi24





Коментари

горе