Тайната и избавителната сила на молитвата „Отче Наш“



Всички ние сме чували молитвата „Отче наш“ и не един или два пъти сме я мълвяли тихо, попаднали в ситуация на силна нужда и оповаване във вярата. Счита се, че това е единствената молитва, дарена ни от самия Господ Бог. Според поверието, текстът е предоставен на човечеството от Христос, в което се корени огромната й сила.
В думите са скрити всички потребности и стремежи на човек за спасяването и съхранението на неговата душа. Тайната и смисълът се крият в това, че молитвата се състои от универсални думи на Бог, които служат както за благославяне на пътя, така и за предпазване от нечисти сили и всякакви беди. 

„Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от лукавия;
защото Твое е царството,
и силата, и славата вовеки.
Амин.“

Ето и една любопитна история. Руски ветеран от Втората световна война на име Александър написал писмо на съпругата си, което обаче не било доставено. В него той пишел, че годината е 1944, а той е обкръжен от немците и най-вероятно скоро ще загуби живота си. Разказва, как лежал с ранен крак и чул немска реч. Помислил си, че скоро ще умре. Въпреки че неговите войски били наблизо, нямало шанс да го спасят не само заради раната, но и заради това, че бил в ступор и не можел да мърда.
Немците го видели, а той не спирал да повтаря молитвата. Оказало се, че войникът няма патрони и бързо започнал да говори нещо на своите. Хвърлили в краката му граната и избягали. Когато казал последната строфа от молитвата, Александър разбрал, че гранатата не се е взривила.
Съществуват още много подобни истории за избавителната сила на „Отче наш“. Спасявала е хора, срещнали вълци в гората, връщала е в правия път престъпници и какво ли още не. Свещените думи спасяват още от студ, вятър и всичко останало, което може да застраши човешкия живот.
Най-хубавото обаче е, че „Отче наш“ не е молитва единствено за мъката. Ако всеки ден я казвате, животът ви ще се изпълни със светлина и доброта. Благодарете чрез нея на Бог за това, че сте живи, здрави и щастливи.



Четете още:

🔴 Самоков има училище с близо 1000 ученици, всички от ромски произход

🔴 Лора Каравелова - момичето, което умря от любов

🔴 137 години от рождението на Йордан Йовков





Източник: vsyakajena





Коментари

горе