За първи път издават книга с български народни приказки в Южна Осетия




В Южна Осетия за първи път ще бъде издадена книга с български народни приказки. Инициативата е на Дружеството за южноосетинско-българско приятелство „Мурат Санакоев“.

Книгата е предназначена за ученици от средните класове и е насочена към популяризиране на българското устно народно творчество сред осетинските деца, а също и към развиването на приятелски отношения между Южна Осетия и България.

Съдържанието на книгата е разделено на две части. В първата са поместени приказките на български език, а във втората – преводът им на осетински език.

Издаването на книгата е заслуга на представители на интелигенцията, които са които са добре познати в България и Южна Осетия.
Преводът на българските приказки на осетински език е направен от доцента на Южно-Осетинския държавен университет Валерии Гобозов. Редакцията на българския текст е на бившия директор на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, а на осетинския – на професор Нафи Джусойти, пише Фокус.

Подборът на приказките е направен от професор Михаил Кръстев и неговата съпруга Валентина Кръстева. Илюстрациите са на младата, но доста известната Мария Кокоева.
„Екипът, създал книгата, с пълно основание може да се нарече „съзвездие“. Дълбоко благодарен и признателен съм на всички представители на българска интеллигенция, подкрепили идеята и внесли своя дял в работата над нея“, заяви за Агенция „Фокус“ Инал Плиев, заместник-председател на Дружеството за южноосетинско-българско приятелство „Мурат Санакоев“ и един от създателите на книгата.


Четете още:

🔴 Ромката Мария: Спрете с помощите, трябва да се работи (ВИДЕО)

🔴 Малки чудеса

🔴 За Йовков и България. Такава, каквато я нося в сърцето си





Източник: Актуално





Коментари

горе