Прелестта на Крушунските водопади!



Ако висенето пред телевизора не е Вашето нещо, а предпочитате свежестта на планината, то има едно райско кътче в Ловешка област, където ще си прекарате наистина страхотно. По-точно ще трябва да се упътите към село Крушуна, където се намират и невероятните Крушунски водопади.

Те са най-голямата у нас водна травертинова каскада. Това са може би най-разпознаваемите водопади у нас – множеството им прагове, тераси и живописни малки басейни са картина, която видяна веднъж, трудно се забравя. Впечатлението, което те оставят у туристите, е че са попаднали на някакъв екзотичен остров. Бистрата бледосиня вода, която се стича по скалите и се събира в стъпаловидно разположените басейни, свежата зелена растителност наоколо, звуците на гората – всичко тук вдъхва спокойствие и душевен комфорт!

За да можете да се насладите пълноценно на цялата красота, която Ви очаква тук, е изградена еко пътека. По нея ще можете с часове да разхождате и да правите спирки, за да се наситите на гледките.

01

Крушунските водопади не са известни с височината си – главният водопад се спуска от двадесет метра височина, след което водите му се разделят на няколко ръкава, даващи началото на няколко други водопада и т.н. Изворът на водопада е скрит в едноименната пещера. Благодарение на стълбите и тясната пътечка днес ще успеете да стигнете до нея.

Крушунските водопади са същинска водна феерия от басейни, прагове, водоскоци, които се редуват и редуват, докъдето Ви стигне погледа.
През 1995 година водопадите са обявени за защитена природна забележителност, с което се цели опазването на това невероятно природно творение. В миналото по тези земи е имало и голям манастир, от който, обаче, днес са останали единствено руините на монашеските килии.

02

В околността минават и други екопътеки, по които можете да поемете, ако сте останали истински запленени от хубостта и покоя на гората. Близо се намира Деветашката пещера – тя е пещерата с най-голямото преддверие в Европа и определено посещението ѝ също ще Ви бъде интересно. Околността е наистина великолепна, за това не се колебайте много,а стегнете раниците и тръгвайте към Крушуна!

Пожелаваме Ви приятна разходка!


Четете още:

🔴 Скоро е най-енергийният ден в годината: ще получим огромна сила и мощ

🔴 Най-куриозните бисери от казармата, които разсмиват от сърце! 100% СМЯХ!

🔴 Брюксел отпуска 628 млн. лева за магистрала Струма





Източник: stefanika





Коментари

горе