Уникално българско събитие на полигон на НАСА



Мини-ракети с ликовете на българските будители полетяха към Космоса от полигона на НАСА близо до Вашингтон. Ракетите са изработени са в кръжок, ръководен от Стоил Аврамов от училище „Христо Ботев Академи“ в американската столица. 

Ракетите с образите на Будителите

16-годишният тинейджър, роден във Вашингтон, е с разградски корен, внук на д-р Аврамови. Бащата Димитър и майката Албена са емигранти в САЩ от 18 години. Още от малък Стоил се увлича от хобито на мама и тати – ракето и авиомоделизъм, който в Разград бе развит, а те са достигнали до ниво републикански шампиони и са майстори на спорта.

Стоил Аврамов пред портретите на Будителите

Това предопределя и извънучилищното развитие в тази област на Стоил Аврамов-младши, който върви с бързи стъпки по пътя, извървян от родителите си, и стига по-далеч. Многократно в своята възраст е сред първите спортисти по ракетомоделизъм в САЩ. За миналата година е шампион на мегадържавата и световен вицешампион във възрастта си.

Здравко Душков

Знаейки това развитие на Стоил–младши, когато бях поканен от директора на училището за български език и култура „Христо Ботев –Академи“, г-жа Бойка Попова, да организирам спортен празник, посветен на Левски, много подходящо бе той да демонстрира авиомодела си пред децата. Той го стори атрактивно и това много се хареса.

Стоил Аврамов – лектор по ракетомоделизъм

Освен неговата изява, любопитното бе, че поканеното от мен семейство Аврамови да разнообразят празника, както и Бойка Попова са бивши мои ученици в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ от един випуск, познават се добре, но не бяха имали контакти във Вашингтон. Не бяха се виждали от много години. Спорният празник бе претекст да се видят и да се зарадват много на срещата. А в обозримо бъдеще контактите на Аврамови, Бойка Попова и Бойко Антонов (учредители на българското училище във Вашингтон) ще се задълбочават, за да са полезни и за децата в училището.

Семейство Аврамови

Подпомаган от родителите си, тинейджърът Стоил отделя от времето си, за да открива на учениците от училището света на ракетомоделизма с лекции от новата учебна 2017/2018 г. За кратко време това събуди мечтите и креативността на учениците от българското школо.

Залата с участниците в лекцията

А идеите на Бойка Попова – съучредител и спонсор на училището, са новаторски и нестихващи. Няма да е пресилено ако кажа – космически. За 1-ви ноември, Деня на будителите, тя предлага уникална идея, която се възприема с голям ентусиазъм от Стоил Аврамов-младши и децата, и за радост на малките „ракетостроители“ се осъществява на практика.

Стоил дава автографи

За празника те моделират ракети, на които са поставени ликовете на Народните будители и те са изстреляни към космоса. Младия експерт в областта с най-съвременни интерактивни методи на преподаване с асистенти Албена и Димитър Аврамови ги запознава с тънкостите в изработката, изстрелващите установки и самото изстрелване на ракетите.

Децата с изработените от самите тях ракети с ликове на Будителите

Така изработените от всяко дете в кръжока ракети (35 на брой), с лик на възрожденец – народен будител, полетяха към Космоса. Това е и поздрав за техните учители за празника, учителите, които сеят знания за българския език и култура в България и по света. Поздрав е и за Съюза на българските учители и Асоциацията на българските училища в чужбина.

Изстрелването на първата ракета с лика на Левски

И това вълнуващо събитие стана на 5 ноември на полигона на НАСА, близо до Вашингтон, където се обучава и Стоил. Понеже там има изключителни мерки за сигурност, за радост на всички ръководството на НАСА разреши присъствието на всички майстори на мини-ракетите да бъдат на полигона по време на изстрелването, придръжени от родителите им. Изстрелването бе осъществено от бащата – Димитър Аврамов и специалисти по ракетомоделизъм от НАСА, с асистенцията на младия специалист.

Спонсорът Димитър Аврамов поставя ракета за изстрелване

След събитието децата получиха сертификат за участието си. Така всички ученици от училището по български език и култура „Христо Ботев –Академи“ в град Вашингтон имаха уникална възможност да свържат събитието с празника на Народните будители, а емоцията ще катализира у тях жажда за знания и мечти в тази област. Вярвам, че някой от тях след време може да бъде следващият космонавт с български корен.

На опашка за допускане до полигона на НАСА

Спонсори на цялата проява са семейство Аврамови.

.

Здравко Душков,

медиатор и координатор на съвместните проекти
между ОУ „Васил Левски“ – Разград и „Христо Ботев-Академи“ – Вашингтон


Четете още:

🔴 Лютиерите Христо и Ева отвориха ателие в града на Страдивари

🔴 Втори изпит по български в Илинойс

🔴 Българин написа втори сценарий на голяма холивудска продукция





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе