Горан Симеонов: Местан и неговите и***чии са безродници. Нарушават и Конституцията, и приличието



Горан Симеонов е председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса. Завършва английска гимназия и външна търговия във ВИИ "Карл Маркс". От 70-те години работи в Първо главно управление на ДС. Близо 10 г. е бил на работа в чужбина, ръководител е една от основните резидентури на българското разузнаване. Напуска службата в началото на 90-те.

- Г-н Симеонов, лидерът на ДОСТ Лютви Местан поиска признаването на турско малцинство в България. Каква трябва да е реакцията на българските институции в този случай?

- Въпросът Ви е изключително актуален, не толкова поради поредните изцепки на г-на Местан, колкото поради поредицата открити нарушения на основния закон на нашата държава. През ден, ако не всеки ден мургави сънародници псуват и бият и лекари, и полицаи – държавни служители. Непрекъснато четем, че се поругават паметници –  исторически символи и знаци, гарантиращи междудържавните отношения на България. Неглижират се основните символи на българската държавност - и химн, и национален флаг и т.н. Всичко това води до тежък национален нихилизъм за ред поколения, уронва престижа и националното ни достойнство. Цяла поредица нарушения на Конституцията, за които Прокуратурата е задължена да следи и да се самосезира.


Що се отнася конкретно до проявите на г-н Местан и неговите нашенски ибрикчии, очевидно те не се опасяват и свободно нарушават и конституционни норми, и даже нормалното благоприличие в отношенията си със страната и нацията техен домакин. Трудно ми е да ги възприема като сънародници, защото по отношение на България те са безродници, тъй като и Турция не ги възприема като свои граждани.

- Има ли според вас връзка между събитията в Каталуния и изявата на г-н Местан? Или тя е дълго обмисляна в контекста на амбициите на днешна Турция за създаване на т. нар. „мюсюлманска дъга“ на Балканите?

- Мисля, че след случващото се в Турция все повече политици у нас би трябвало да осъзнават, че ние вече граничим с една авторитарна ислямска държава, със сериозни вътрешни проблеми. Независимо от членството в НАТО това я прави непредвидим и опасен съсед, склонен да разрешава своите проблеми, изнасяйки ги навън. Засега това става на югоизток, но не означава, че няма да се случи и на северозапад. В тази връзка моралното оправдание на турския елит е официалната доктрина „Стратегическа дълбочина”, давайки право на всеки турчин да носи в сърцето си „изконните земи” на бившата Османска империя. Тъй че вече не става дума само за „мюсюлманска дъга”, а за нова империя.

В този контекст аз бих свързвал изявите на г-н Местан и сие не не толкова с Каталуния, а в по-голяма степен с „албанската връзка”, т.е. с българското малцинство там. В стратегически план обаче  ми се струва, че целта е по-глобална - да се саботира по всякакъв начин нарастващата роля на България в политическите процеси  на Балканите. В тази връзка, без да съм лош пророк, считам за целесъобразно нашето държавно ръководство да има готовност  да посреща евентуални „хибридни мероприятия”, насочени към омаловажаване на ролята на България в Европа и региона във връзка с предстоящото поемане на председателство на ЕС.   

- Наскоро и г-н Местан направи и връзка между признаването на българско малцинство в Албания и непризнаването на турско в България. Очаквате ли напрежението в смесените региони да нарасне? Колко голяма е крачката между искане за признаване на турско малцинство и сепаратизъм?

- Нека започнем с това, че всяко налагане, или както се казва сега „копи пейст” на случващото се в Каталуния, в определени области в Италия или в Албания с „наличието на малцинства”, у нас е абсолютно необосновано, противоконституционно и очевадно спекулативно. И нека да не подминаваме факта, че то реално е насочено срещу националната сигурност. Така биха погледнали на такива действия и в съседна Турция. Така че г-н Местан с такъв род свои действия няма да бъде добре посрещнат, камо ли „уважаван” и в Турция.

Що се отнася до въпроса със сепаратизма, преобладаващата част от българските турци са разумни хора и винаги, независимо от двустранните ни проблеми с Турция, са се чувствали български граждани. Затова не допускам масови прояви на недоволство и сепаратизъм. Проблемите идват най-вече от действията и щенията на техния политически елит, който, както показат последните 30-ина години, не би се посвенил да ги използва за своите користни, много често и корпоративни цели. Заиграването на някои от ДОСТ с турската държава, „споделянето” на елементи от нейната доктрина „Стратегическа дълбочина” могат при определени обстоятелства да им „запалят чергата”. За целта обаче трябва стриктно да се спазва Конституцията, а България да има Национална доктрина с  последователна политика и ясно разписани стратегически приоритети в двустранните отношения с Република Турция. Последните действия на патриотите срещу ДОСТ в тази насока заслужават поздравления!

- Има информация, че бойци на „Ислямска държава“ вече са намерили място на Балканите. Колко висок е този риск за България според вашата оценка?

- Откровено казано, трудно ми е да споделя оптимизма на съответните служби за стабилността в страната, особено в перспектива. Защото става въпрос за започналото стратегическо преформатиране и преориентиране на разбитата „Ислямска държава”. Не бива да имаме каквито и да било илюзии, че България ще остане „остров на спокойствие”, особено ако Турция поради една или друга причина отвори „шлюза” с мигрантите. Необходима е последователност в насищането на границата ни, не само с техника, но и с достатъчно военна сила. Защото, както казваше един от последните ръководители на „Гранични войски” генерал Стоименов „... Граница дистанционно не може да се опази. Необходима е въоръжена, жива сила.”


Четете още:

🔴 Изобретател от Варна прави безплатен ток, използвайки ... гравитацията (СНИМКИ/ВИДЕО)

🔴 Дарения от цялата страна пристигат в наводненото село Ливада

🔴 Ученици от Шумен върнаха изгубен портфейл





Източник: Епицентър





Коментари

горе