Орехите са супер полезен продукт! Ще се учудите на богатия им списък от ползи!



За ползите на орехите се носят легенди в народната медицина, като тяхната популярност се дължи не толкова на калориите им, а на необичайния им и интензивен аромат в много кухни по света.

В източната медицина има практика да се прилага лечение с орехи, а Кавказкото орехово дърво се счита за свещено. Ще ви докажем, че орехите имат защо да се назовават “царете на ядките”!

Полезните свойства на орехите

Те стимулират мозъка да работи. Обеления орех много прилича на мозък по форма, което води до много слухове за използването на този продукт за подобряване на паметта. Това е един от редките случаи, когато митовете са верни, тъй като орехът стимулира мозъчната дейност. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в него в големи количества, участват в образуването на мозъчните клетки.

Бързо насищат. Орехите са с високо съдържание на калории. 100 грама продукт съдържа 654 калории, което е два пъти повече от макароните или елдата. Ядките се смилат бавно. Няма нищо по-добро от това да поддържате функционалността на стомаха с лека закуска от ядки между закуската и обяда, като тази храна е по-лесно да се преработи сутринта. Тя ще ви помогне за  енергийния баланс и няма да позволи на стомаха да остане празен.

Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Учените са доказали, че орехите подобряват работата на слоя клетки, покриващ повърхността на кръвоносните съдове. Те също така стабилизират кръвното налягане и предотвратяват образуването на съсиреци в кръвта, което намалява риска от образуването на тромби. Орехите се използват за лечение и профилактика на исхемична болест на сърцето: ангина, аритмии, инфаркт. От зелените орехи се приготвя вкусно сладко, но понякога се използват за него и узрелите орехи.

Освен за медицински цели ореховото масло се използва и в козметиката, защото има подмладяващ ефект върху кожата, укрепва косата и ноктите. Под формата на противовъзпалителна маска, то е подходящо за всички видове кожа. Това масло се абсорбира много лесно и оставя кожата ви нежна и възстановена.

Обогатяват организма с йод. Високото съдържание на йод в продукта обяснява ползите му при хора, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза. Както всички знаем, йодът регулира обмяната на веществата в човешкия организъм и нашият живот е невъзможен без него. Повече орехи се препоръчват за хора, живеещи в гранитни области и райони с повишена радиация.

Всичко това обяснява защо ореха е в списъка с най-полезните продукти. Имаме потвърдена информация за ползите от него за мозъка, но все пак искаме да опровергаем мита, че орехът разваля фигурата.

Висококалоричните ядки са опасни в случай, ако изядете цяла купа с тях, макар това да е почти невъзможно, тъй като продуктът е много богат и засищащ. Достатъчни са 5 или дори 3 ядки, за да помогнете на тялото и на фигурата си и да подобрите обмяната на веществата. Яжте орехите в комбинация с червено цвекло, мед или просто така.

Споделете с близките си статията и им помогнете да ядат орехи по-често!


Четете още:

🔴 Фурмите могат да излекуват почти всяка болест!

🔴 Вижте рецептата за най-популярният сладкиш с крем в Америка!

🔴 Инатът на тези зодии може да ви скъса нервите





Източник: otbaba





Коментари

горе