Идея: Българските пенсии да се изплащат от емигрантите?



В България пари няма… Всеки ден безпризорни кучета обикалят по наситените с дупки улици, които лесно могат да минат за лунната повърхност, подминавайки редица порутени блокове и замразени и изоставени строежи, първоначално предвидени за жилищни сгради, офиси или молове. Бизнеси фалират всеки ден, опразвайки още помещения, чакащи поредния вандал да ги изпотроши и нашари със спрейове.
Не, средства няма! Затова си оставаме и само с една-единствена, изцяло опасваща страната ни, завършена магистрала, с която сме изключително горди, нищо че вероятно тя е вдъхновила заглавието на романа „50 нюанса сиво“, имайки предвид разнообразните кръпки, стелещи се по нея. Поради липсата на финанси през зимата училищата ни предпочитат да изпратят децата у дома, вместо да ги обучат как да оцеляват и живеят, ако семействата им случайно решат да се преместят в Сибир.
И за пенсии няма пари! Нищо, че хората дълги години са работили неуморно, за да подсигурят старините си, днес тези хора ги определят като тежест за държавата ни. Същата държава, която през всичките години трудов стаж е прибирала процент за първия (и по онова време единствен) стълб на пенсионното осигуряване. Не е достатъчно това, трябва още. Ето защо от година на година пенсионната възраст расте… Очевидно страната ни мисли, че българинът трябва да работи до към стогодишнината си, пък ако може и още, нищо че бизнесът набира единствено и само млади кадри (по възможност с години опит), или пък управляващите стискат палци под масата никой от „простолюдието“ да не доживее до заветната възраст, в която да разполага със собствената си пенсия.
Докато останалите страни по света ценят дългогодишния трудов стаж на своите граждани и в пенсионна възраст ги възнаграждават с добра пенсия, провизии и помощи, в България средностатистическия пенсионер получава хокане от висшата инстанция.
Ето например, съвсем наскоро Лиляна Павлова заяви на 85-годишна жена, че вместо да хленчи за пенсия, трябва да се хване на работа. Че за каква пенсия говорят всички? Казахме, в България пари няма! Лошото е обаче, че не виждаме г-жа Павлова да работи на 3-4 места, запретнала ръкави и плувнала в пот, за да дава пример как все пак е възможно едва-едва да се свързват двата края на този тежък български живот. Едва ли и на 85 години Павлова сън няма да спи, за да обогатява CV-то си и да кандидатства на различни позиции в държавния и частния сектор. Всъщност, силно се съмнявам, че на тази достолепна възраст някой би я наел. То изискванията сега са толкова завишени, че и чистачките на тоалетни трябва да имат две-три дипломи за завършено висше образования, да говорят минимум три чужди езика и да имат поне петгодишен трудов стаж, като кандидатките задължително трябва да са на не повече от 20 години, с добра структура и физика…
Но да се върнем към  г-жа Павлова, която последно време здраво е подкарала темата за пенсиите и само умува как да реши този национален и съществен проблем. Явно на 90-годишните не им се работи – срам! Затова зоркия поглед на Лиляна се отправи по-далеч от тукашните пенсионери и стигна чак до българските емигранти, разпръснати по широкия свят.
"Истината е, че ако тия 2 милиона души в чужбина, пращат по 500 евро месечно на родителите си, тогава няма нужда от никакви пенсии. С 1000 лв. месечно пенсионер ще живее доста добре и няма да тежи на бюджета", обясни Павлова на среща със студенти.
В същото време Павлова призова студентите да не бягат, за да работят в чужбина, защото все някой трябва да плаща данъците тук и да покрива разходите на държавата… А, така! Цялата тежест пада върху настоящите емигранти, защото бъдещи не трябва да се допускат. А ние останалите, населяващи родната почва, сме чисто и просто роби, задължени да дундуркат държавата. Ами тя България си е бебе с разходи и безкрайни данъци. 

 
Но дали г-жа Павлова е пресметнала правилно, че всяко семейство има поне един член, който е напуснал териториалната ни граница, за да могат да отпаднат държавните пенсии? В противен случай, ще й се наложи да извади списък с нейни роднини извън България, които да подпомогнат пенсионно няколко стотин (да не кажа хиляди) семейства.
Присъстващ студент попита министърката, ако емигрантите поемат пенсиите какво ще се случи с правителството, защото то ще бъде ненужно. Но Павлова имаше „адекватен“ отговор и на това:
"Правителството не може да се уволни, то е съдбоносно важно за държавата - виждате строим магистрали, училища, детски градини, университети", отвърна тя.
Чудя се къде последно е построен нов университет и колко магистрали са абсолютно завършени и (поне) в прилично състояние? За това не се сещам, но определено мога да изброя луксозните къщи, скъпите коли и други материални блага на членовете на правителството, защото никой от тях не се е оплакал как живее скромно в съборетина и че не му стигат стотинките, за да напълни пукнатия резервоар на потрошената си таратайка. Може би правителството е важно единствено за правителството, емигрантите за пенсионерите, а бъдещите и настоящите бачкатори за държавата, ако правилно следя мисълта на г-жа Павлова.
Няколко неща, които г-жа Павлова може внимателно да прочете:

- Първо, българските пенсионери са заслужили с честен труд пенсиите си. Съществува Държавен пенсионен фонд, който от край време удържа пари от заплатите на хората. Сиромашката сума, която получават пенсионерите, не е защото са се трудили по-малко или недостатъчно… дори в сравнение със сегашното поколение, са дали и направили много повече! Обидно е тези хора да се определят като „тежест“! Те са живели и са работили неуморно (изграждайки държавата ни) още преди съществуването на повечето от нас дори да бъде планирано.
- Второ, българските емигранти не са напуснали родината ни поради хубави причини. Нима хората ще оставят семействата си и ще тръгнат по непознатия свят сами, понеже условията на родината ни са прекрасни? Когато стандартът на живот в България се качи, тогава може и да спре отливът на съгражданите ни. Но желанието за елиминиране на пенсиите далеч не говори за бъдещ просперитет.
- По официални данни на Българската народна банка само за 2015-та година българите в чужбина са изпратили у нас над 704,2 милиона евро, като само 159 млн. евро са дошли от САЩ. Всяка година цифрите на тези суми растат, като пример могат да се вземат предвид актуалните данни за първите седем месеца на тази година, в които сънародниците ни извън страната са изпратили 537,8 млн евро. По сметки на медиите, това възлиза на 2,563 млн, лева на ден парични преводи постъпили в България. Според изготвен анализ на bTV емигрантите изпращат на семействата си между 30-40% от средствата, които изкарват с тежък труд на чуждо място. Питам се колко още иска от емигрантите г-жа Павлова?!
Има две основни неща, по които се определя и изгражда една държава и това са отношението към изкуството и културата и отношението към възрастното поколение. Ако ги нямаме, то каква държава сме тогава?


Четете още:

🔴 Малка русалка грабна 33 медала за година

🔴 В Босилеград арестуваха български лекари, докато преглеждат

🔴 "Потънаха ми гемиите" - заемките в българския език





Източник: България сега





Коментари

горе