Денят на будителите в Малко българско училище в Чикаго



На 4-ти ноември 2017 г. Малко Българско Училище отбеляза тържествено Деня на народните будители.
Още от входната врата, и по коридорите на училището, звънтеше вокално изпълнение на "Песен за будителите" от деца, държащи в ръце снимки на български просветители, книжовници и революционери.
На този ден се състоя и премиерата на песента "Едно сърце" с участието на група "Ренегат" и Валя Балканска.
От името на фондация "Въздигане" Никола Масларски, представител на организацията "Хайдути", раздаде на всички третокласници малка книжка с комикси - "Заветът на хан Кубрат".
Достойното отбелязване на празника докосна сърцата на ученици, учители и родители. Думите на Светла Паскалева, преподавател по история и география, са уловили дълбочината и значимостта на събитието: „България е жива....Жива е в песента на децата, които посрещнаха и изпратиха с песен за народните будители всички, които прекрачваха прага на Малко Българско училище в Чикаго тази събота. Жива е в ума и мисълта на Дияна, която чакаше учителите си с цвете и картички, които сама беше изработила, за да им благодари. Жива е в сърцето на онзи баща, който не криеше сълзите си, като гледаше какво се случва. Живее във възрожденския ентусиазъм на родители и учители, възпитаващи българи, макар и далеч от Родината."
В духа на всеотдайност към българския език и култура и на нестихващия стремеж към поощряване на обичта към знанието, учителският съвет и бордът на директорите при Малко Българско Училище взе решението да субсидира новосъздаденото училище "Родна реч" в Осло, Норвегия с приходите, събрани от благотворителния конкурс на проведения наскоро "Семеен карнавал". Дарението, на стойност $250, ще бъде предоставено във формата на комплект учебници, написани от учители от МБУ за българчета, учещи в чужбина.
И защото жаждата за срещи с българската култура никога не стихва, Ви каним на поредното мероприятие - благотворителен Коледен концерт в център Коперник, който ще се състои на 15-ти декември от 19:00 часа. Предвидена е богата празнична програма, която ще включва модерния балет, фолклорните състави и Детски хор при МБУ както и изпълнители от района на Чикаго. Специално за събитието от България пристига и звездата на българската естрада, „човекът-глас", певецът Красимир Аврамов. За повече информация и резервации, посетете сраницата на МБУ на Фейсбук или http://copernicuscenter.org/little-bulgarian-school/

Соня Тодорова


Четете още:

🔴 Днес е най-енергийният ден в годината! (Ето какво ще се случи)

🔴 В деня на св. Мина започват Вълчите празници

🔴 "Атентат" с цигулка предотвратен на летище Пловдив





Източник: Bulgaria Weekly





Коментари

горе