Разградчанка е на корицата на календара "Девойко, мари хубава"



Очарователната разградчанка, която преди месец се снима за календара за 2018 г. „Девойко, мари хубава“, е на корицата на изданието – стана ясно след като уникалният продукт от проекта „Българските корени“ на рекламна агенция „Богара“ излезе на пазара (вижте го ТУК).
На снимката, избрана от авторите на проекта, Радостина Колева е облечена в невестински костюм от град Узункюпрю, Одринско от началото на 20 век. На кадъра до нея е младеж също в тракийска носия. Календарът е 14-листов, за всеки месец е снимало различно момиче с различна българска носия. Освен важното място на календара на Радостина в него има още една препратка към региона – момичето на месец ноември е в капанска носия,  тя обаче е от Опака, а не от разградските села. Снимките са правени от Петър Петров в Етнографския музей в Пловдив, а костюмите за снимките са предоставени от: Исторически музей – гр. Разлог, Регионален етнографски музей – Пловдив, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство в гр. Трявна, Регионален исторически музей – гр. Шумен, Исторически музей в гр. Попово.
Цената на луксозното издание е 15 лева, това е второ издание на календар с български носии.
Радостина Колева е втора година студентка в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалност „Българска народна хореография“. Отскоро е и танцьорка в Ансамбъл „Тракия“. Докато бе ученичка, красивата разградчанка бе част от Средношколската формация „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл-Разград.
 


Четете още:

🔴 Яжте ананас за здрави стави

🔴 Искам да съм беден пенсионер в Гърция  

🔴 Бай Иван от село Чавдар: С това чудо изхвърлих над 100 камъчета в жлъчката, родих се! (рецептата)





Източник: Дарик





Коментари

горе