Къде да отидем, когато хване студ? На външен минерален басейн!



Падне ли снега, Мимито, малката Ани и аз се залавяме с поредното проучване къде да отидем на топъл външен минерален басейн или поне на мега хубаво

Най-добрите SPA курорти в България – там където има много минерални извори

България е страна, богата на извори на минерална вода (над 700) и на всякакви такива наслади, достъпни за обикновения човек. Истинско щастие е за нас, че живеем в този SPA рай. Е, можеше да живеем в Исландия, но там лятото не става за плаж.

Велинград – SPA столицата на България

В Сърцето на Родопи планина се намира Велинград. За почти всички българи е известен с около 80-те си минерални извора и с безкрайния избор от хотели, в които можете да си прекарате превъзходно. Градът напълно заслужава да бъде наречен SPA столицата на България и ние много често го посещаваме.

Велинград привечер

Велинград привечер

До Велинград може да пътувате с прословутата Родопска Теснолинейка от гара Септември. Билетът е със символична цена, а вагоните са много топли. Цялото приключение си заслужава с красивите гледки, които може да видите през прозореца.

Велинград

Велинград е любимият ни SPA курорт, тук съвсем откровено мога да препоръчам няколко места, в чиито басейни да скочите (само фигуративно, не е възпитано да се скача, докато околните си почиват):

Любимата ни Вила Вучев

Вила в петзвезден лукс, никак не бюджетно, но заслужаваща си отделените средства. Не за пръв път пиша за нея, но в тази статия е точно мястото ѝ. Има открит външен минерален басейн, както и външно джакузи. Посещавали сме вилата и в снежно време и удоволствието да се топнеш в басейна, а след това да се отъркаляш в снега, е неописуемо! Ако все пак ви е страх от студеното, във вилата има и сауна и още едно, вътрешно джакузи. А най-хубавото е, че си е само за вас този лукс – политиката на вилата е, че независимо дали наемате само една стая или сте компания с няколко стаи, вилата е само за вас и други непознати гости не се настаняват. И никой не ви прави сметка дали се наслаждавате на джакузито следобед или посред нощ.

Ние в топлият басейн

Ние в топлият басейн

Местоположение Сайт Цени


Хотел Вела Хилс

Хотелът е много добър и отново не бюджетен. Много добър SPA център и топли басейни. Разполага с топъл външен минерален басейн. Тук не съм бил по снежно време, но през есента си беше много приятно.

Местоположение Цени

Хотел Аура

Бюджетен вариант във Велинград. Тук трябва да се подсигурите с резервация поне седмица предварително, ако не и повече. И понеже пишем за басейните – има един малък външен минерален басейн, по-скоро като джакузи, много горещ и често много пълен от многото гости на хотела. Но пък има няколко закрити басейна, включително един голям плувен. В ресторанта краставиците бяха много вкусни, дори и зимата, надявам се да са все още такива. Последно сме ходили 2013-2014 може би.

Местоположение Цени


Римския стил на Хисаря

В това приятно градче сме посещавали само СПА хотел Хисар, отново около 2013 – 2014 година.. Има външен минерален басейн, който не е съвсем малък, но лесно се пренаселва, тъй като хотелът е доста голям. СПА центровете по спомен бяха два и разделени според категорията на стаята, а има и вътрешен плувен басейн, за който, обаче, бе задължително да се ползва с шапка.

Хисаря 

Самото градче Хисаря е доста приятно за разходка, особено около крепостта. Там има също много на брой хотели, ние все се каним да посетим някой друг, но още не сме стигнали.

Из крепостната стена в Хисаря

Из крепостната стена в Хисаря

Хотели

Село Огняново

В Огняново също още не сме били на хотел, все не стигаме до там или не можем да си харесаме, но пък имаме страхотни преживявания от среднощното къпане в Мирото – самият извор на минерална вода. Там се покиснахме добре една студена януарска нощ, като за разхлада се топвахме в ледените води на реката.

Огняново Хотели

Мирото в село Огняново

Мирото е напълно безплатно за ползване и до него има достъп денонощно, така че, ако имате къде да отидете на гости или пък сте решили да останете в по-скромна къща или хотел, е чудесен вариант. Ние от година на година ставаме все по-глезени и все искаме да има наблизо и още нещо – сауна, парна баня, някоя друга СПА глезотия, и хотела да ни е наблизо, та да не се разхождаме много в студа.

Местоположение

Сандански – чист въздух в най-слънчевия град на България

Сандански е една от любимите ни дестинации, Тук винаги е най-топло от цяла България. И почти нямате шанс да има сняг. Тук почти винаги е слънчево и свежо. Има множество горещи минерални извори и хотели, хм… които още не сме посетили. В околностите на града се радваме на Мелник и Мелнишките пирамиди и на много бутикови винарни. А в планината е и красивия водопад Попина лъка.

Сандански 

Хотели

Чифлик – насред Стара Планина

Доскоро в Чифлика не бяхме ходили семейно, но един есенен ден обещах на малката Ани да се топне в басейн. Та, оборудвани с розова шапка за плуване и всякакви помощни средства за почти тригодишно дете, се отправихме към Чифлика. Курортния комплекс Чифлик се намира в Стара Планина на 16км от град Троян. (от София се пътува почти два часа и половина). Тук зимата често е снежно, затова е перфектен вариант за релакс в снежна обстановка.

Чифлика

Хотел Балкан

В Чифлик има няколко места където може да отседнете. Хотел Балкан е хубав избор с невисоки цени. Има няколко външни басейна, но няма вътрешен. Голям – който не е много топъл, но е перфектен за плуване, детски – топъл и джакузи. А и топило – три басейнчета едно до друго с различна температура на водата, за контраст. Тук се радвахме и на турската баня в хотела.

Може да се насладите на басейните и без да сте гости на хотела – цената за деня е 10лв на възрастен и 5лв. на дете.

Топлите басейни в хотел Балкан

Топлите басейни в хотел Балкан

Сутрин Ани скачаше рязко като се събуди и викаше: „Тате – Сънце, хайде на басейнчето.“

Местоположение Цени

Ако сте запалени планинари, в района е Страопланинският резерват Козя стена. Един от най-красивите резервати в Балкана. Тук, ако сте късметлии, може да намерите и еделвайс. Проучете предварително маршрутите и трудността.

Сапарева Баня – най-горещия гейзер в континентална Европа

В Сапарева баня е един от малкото горещи гейзери на континентална Европа. Водата извира с температура над 100°C и леко мирише на развалени яйца (сероводород). Минералната вода в курорта е хипертермална и тук може да намерите приятни места да се потопите в нея. В Сапарева баня има както хотели със собствен минерален басейн, така и обществен СПА комплекс с басейни и други съоръжения, които може да посетите, ако сте отседнали в хотел или къща без СПА.

Сапарева Баня42.287818, 23.259430

Близо до София – където отскачаме за уикенда, ако не ни се пътува много

село Костенец

Петък е, а в голяма част от България положението е бедствено, ниски температури със силен вятър, както и обилен снеговалеж предопределят тежки събота и неделя. А на нас само това ни трябва и се отправяме към поредното SPA.

Хотел Езерото42.251202, 23.810313

Може малко да сме се вманиачили, но желанието ни е голямо да се насладим на горещите минерални води на един от многото български курорти. През пролетта посетихме Костенския водопад и съвсем близо до него има хотел с езерце до него, е оттам идва и името му – Хотел Езерото.

Басейн Костенец

Басейн Костенец

В този хотел се насладихме на най-тихия и спокоен почивен ден, който сме имали скоро. Бюджетно място за настаняване с приятен ресторант и ако не сте свикнали да ходите по петзвездни хотели, ще Ви хареса. Въпреки бедственото положение по българските пътища, пътят до хотела бе почистен и достъпен, та зимата да не се притеснявате. Хотелът е снабден с гореща минерална вода и навсякъде е много топло. Минерална е и водата на душовете.

Няколко неща, които трябва да знаете, ако тръгнете натам: басейнът не е съвсем близо до хотела, на 100-200m в снега; носете си хубав халат, все пак трябва да притичате 100-200m; други по-значителни SPA съоражения няма включени в цената, освен вътрешно джакузи, което е с гореща минерална вода, както и фитнес.

Хотел Езерото гледан от басейна

Хотел Езерото гледан от басейна

И все пак външният басейн е голям, топъл и при температура -15°C басейнът бе един от най-добрите ни избори за деня. След притичването през снега се донапарихме в джакузито и кръвта ни се раздвижи подобаващо.

Панчарево

Съвсем близо до София с външен минерален басейн е СРК Корали в Панчарево. Тук може да се топнете в топла вода насред зима. Моето наблюдение е, че водата не е много топла и не бих рискувал при температури под -10°C. Но за есента или за по-слънчев снежен ден нямам притеснения. Носете си халат.

Корали - Панчарево 

И още места с минерални извори, които може дори да не знаете

Село Варвара

В село Варвара има два горещи басейна, единият е на „Комплекс Варвара“, а другият е на Aqua Varvara. В Aqua Varvara не сме ходили, проверете Вие, а в Комплекс Варвара ходим основно пролетта. Горещото басейнче е не много голямо, а през по-студените дни и детския басейн е с топла вода, но него го покриват със странна конструкция – като оранжерия. За април или май месец мястото е перфектно, а в края на май обикновено вече работи и големият външен плувен басейн, отново топъл.

Варвара42.154051, 24.141512

Село Баня – съвсем близо до Банско –прекрасен вариант са ски и SPA

Село Баня се оказа много популярно и интересно за SPA туризъм. Много близко е до курорта Банско и дава голям шанс на любителите на ски. Оттук се открива и прекрасна гледка към Пирин планина, а и към Рила. Все още не сме се порадвали на местните хотели, но сме чули много добри отзиви.

Гледка към Банско и Пирин планина от покрайнините на село Баня

Гледка към Банско и Пирин планина от покрайнините на село Баня 


Четете още:

🔴 Почина Елена Лагадинова - най-малката партизанка

🔴 Тервел Пулев със смазваща победа в Берлин (ВИДЕО+СНИМКИ)

🔴 Милинки със сирене - вкусна закуска за неделя





Източник: andrey-andreev





Коментари

горе