Ели Юрукова: Хуманност по български, законоугодничество по сръбски




Не знам защо, но една от любимите теми на сръбските власти е спазването на правата на малцинствата. А когато става въпрос за българското малцинство в Сърбия, това са хвалби пред българските политици, че всичко е прекрасно и идилично, че те са мост за сътрудничество, приятелство и други познати фрази и обещания.
Да, ама не!
Убедена съм, че политиците от двете страни на границата се мъчат да си вярват, но когато се сблъскате с реалностите в Западните покрайнини нещата стават драматични.
[b]Последният парадокс са арестуваните български лекари – офталмолог, ларинголог и интернист – в Босилеград. Идват с хуманитарна цел и пълни с любов сърца да помогнат са своите сънародници, но представете си полицеско-инспекторската координация на местните власти, която е достойна за криминален филм.[/b] В момента, когато лекарите влизат в КИЦ „Босилеград“, те са отведени пред очите на чакащите лекарска помощ наши сънародници в полицейското управление. Пристигналите специално за събитията от Ниш инспектори държат под мишницата законите, 20 полицаи са готови в случай на протест да се намесят сериозно. Кметът на Босилеград вероятно е горд със себе си, че и този път си е казал тежката дума и е попречил на една хуманитарна акция. А българските лекари, вместо да прегледат болните в продължение на няколко часа са разглеждали полицейското управление на града.

Невероятно бездушие, цинизъм, тенденциозност, удар върху опита по най-хуманен начин да се помогне на нашите сънародници. Разбира се, измислен е вариантът за наказание, но не да се накажат лекарите, а КИЦ „Босилеград“ и Иван Николов, защото представете си мястото не било подходящо за прегледи, според сръбските закони.
[b]Като дългогодишен кореспондент от мястото на събитието бях свидетел, че по времето на президентската кампания на Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич се организираха безплатни офталмологични прегледи, на които хората масово отиваха. Те не бяха извършвани в поликлиниките.[/b] Хората получаваха безплатни очила ... и бяха доволни. На всички беше ясно, че това е предизборна кампания, но за секунда не ми мина през ума да критикувам, защото обикновените граждани имаха нужда от подобен вид лекарска помощ.[b] Тук става въпрос за здравето на хората, нека оставим политиката настрана. Само че за това не се сетиха босилеградските местни власти, инспекторите от Ниш и полицията.
Убедена съм в едно, че сигурно и президентът на Сърбия Александър Вучич би се засрамил от наглото поведение на своите поддръжници. Защото, ако неговото правителство твърди, че гради мостове към България, те успешно и нехуманно ги разрушават.[/b] /БГНЕС
---------------
Ели Юрукова, кореспондент на Агенция БГНЕС в Белград.


Четете още:

🔴 За хляб и бира от лимец в село Рабово

🔴 Бисери на стажант-лекари

🔴 Българка е възмутена от испанското здравеопазване





Източник: БГНЕС





Коментари

горе