С колекция от 75 трабанта мъж от Търново е кандидат за книгата на "Гинес"



“Продадох мерцедеса и си купих трабант.” Така започва историята на Вълчо Каменовски от Ботевград, един от най-активните членове на клуб “Трабант”. Той може да се похвали, че единствен в България притежава трабант с газова уредба, която пригодил сам.

За да бъде по-атрактивен, боядисал двутактовото си возило като катаджийска патрулка от ГДР, а самият той облече и униформа на пътен полицай, с която се яви на събора на трабантаджиите в събота в Павел баня. В семейната история на Вълчо има един любопитен факт - навремето баба му била собственичка на градина във врачанското село Рогозен. В нея през 1986 г. намерили прочутото Рогозенско съкровище от сребърни съдове, но това се случило, когато жената вече била продала на други имота си. 

И до днес Вълчо намира за провокативен въпроса кое е по-ценно - дали Рогозенското съкровище, или трабантите, които притежава. Разбира се, това той казва на шега.

А неписаното правило да си член на националния клуб “Трабант” явно е да имаш чувство за хумор, демонстрираха го всички, дошли на събора. Този път той бе посветен на 60-годишнината от производството на първия трабант - това се случило на 7 ноември 1957 г. в завода на източногерманския град Цвикау. 

Днес само Пътна

полиция може да

каже колко трабанта

са регистрирани у нас

и се движат по българските пътища, но е сигурно, че са много.

“Защо трабант ли, ами това е вечната кола. Завода му го няма от 1991 г., а той си е тук”, сочи жълтата си кола Ивайло Антов от Велико Търново.

Той е собственик на 75 трабанта, повечето от които държи в едно село, чието има не иска да съобщи. 

“Всички те са в добро състояние и годни за движение”, казва той. И разкрива, че с трабантската си колекция вече е подал документите си, за да бъде вписан в Книгата на рекордите “Гинес” като човека, който притежава най-много трабанти в света.

Имало някакъв германец с 50 бройки, но къде са 50, къде са 75. От Англия му приели документите и го предупредили да чака, защото регистрацията на подобни рекорди ставала бавно. И докато се наканят, търновецът може да се сдобие с още няколко от гедерейските возила. Казва, че средната им цена е около 1000 лева.

И Ивайло не пропуска да се заяде посвоему с мерцедесите.

“Виж, мерцедес

го правят до 600, а

моят трабант е 601”,

смее се мъжът. Това 601 е повод за виц. Разказва го казанлъчанинът Денко Цанков: “601 означава, че 600 души са се записали за трабант, но само 1 е успял да се вреди да си купи.”  

Самият Денко също притежавал трабант в продължение на 20 г., но го продал. Което не му пречи да се чувства трабантаджия по душа. В Павел баня е донесъл цял наръч с вицове за тези коли, които му превели от немски.

“По какво се познава спортният трабант? По гуменките в багажника му”, гласи друг от неговите немски вицове.

Не е никак случайно, че кандидатът за “Гинес” с най-много собствени трабанти в света е от Велико Търново. В този град, оказва се, има регистрирани най-много трабанти. Това признава дори председателят на клуб “Трабант” Ангел Пеев, който е от Варна. Той притежава 4 такива автомобила. В Павел баня дойде с най-известния - трабанта, по който са нарисувани сцени от филма “Ледена епоха”. Преди години го изрисувал така, за да отиде с него синът му на абитуриентския си бал. То се знае, така обрал точките и завистливите погледи на съучениците си.  

От Велико Търново е

още един известен

собственик на

картонена кола -

депутатът от ВМРО

Милен Михов

Той е известен с това, че ходи на работа в Народното събрание с трабанта си, а колата му дори има пропуск за парламентарния паркинг. Навремето нашумя трабантът на Соломон Паси, но кой знае, може би е време и депутатският трабант да се намеси по-сериозно в политиката.

От Русе пък могат да се похвалят, че най-възрастният член на “Трабант” е от техния град. Това е 88-годишният бивш военен Едмонд Вартанян, който дойде сам на събора с колата си. Минал през прохода Хаинбоаз, защото бил по-лесен от Шипка.

Спас Данев от София показа на събора трабанта си, пригоден за снегорин. Машината му е 4 по 4, при това - отпред с гребло. Спас никак не се шегува, когато разказва, че използвал така пригодения трабант по предназначение зимно време.

“Живея в Драгалевци, а общината не винаги праща снегорини по малките улички в кварталите. Тогава в действие влиза моят трабант”, каза столичанинът.

Колекционерът на ретроавтомобили от Стара Загора Тончо Желязков избра за срещата в Павел баня прочутия си трабант лимузина с 4 врати, който направил сам. Друг шегаджия от клуба пък махнал покрива и разпънал шарен чадър срещу дъжд и слънце над автомобила си.

“47 души плащат редовно членския си внос в клуба, но на практика много повече хора идват на нашите прояви. Очаквам интересът към нас да расте. Затова и избрахме да се съберем този път в Павел баня - в Южна България имаме едва шестима членове, нека да станат повече”, сподели още председателят Ангел Пеев.


Четете още:

🔴 Ели Юрукова: Хуманност по български, законоугодничество по сръбски

🔴 За хляб и бира от лимец в село Рабово

🔴 Бисери на стажант-лекари





Източник: 24 часа





Коментари

горе