Алуминиевото фолио подобрява WiFi сигнала у дома



Един от класическите стари митове за подобряване на обхвата на домашната WiFi мрежа е използването на алуминиево фолио. Според експерименти на учени от Dartmouth College това всъщност може и да е истина, но при определени условия, съобщава EurekAlert, пише вести.бг.

Предишни експерименти са показвали, че поставянето на алуминиев кен от напитка зад антените на WiFi рутер могат да засилят сигнала и да го насочат в една посока. Това е била отправната точка в новия експеримент.

Те са използвали 3D принтер, за да изработят рефлектор с компютърно-генерирана и начертана форма. Самият рефлектор е пластмасов, покрит с тънък слой метал. Той пренасочва сигнала от антените на рутера в желаната посока и подобрява покритието, включително и в съседни помещения.

Учените са тествали рефлектора с най-различни рутери и стандарти на WiFi. При всички е имало осезаемо подобрение на сигнала. Освен това учените отчитат и подобрена сигурност. Рефлекторът постига подобрения почти колкото специално за целта оборудване, което е много по-скъпо. Стойността на рефлектора е само 35 долара.

Учените обаче казват, че е важно той да е изработен по конкретни спецификации, които да се съобразят с желания ефект, например накъде да се насочи сигналът. Те са разработили алгоритъм, който да помага за оптимизиране на формата на рефлектора, както и метод, чрез който да могат да направят симулация, за да проверят дали изчисленията са точни.

За съжаление, учените не казват дали имат планове да комерсиализират разработката си. Вместо това те вече гледат към следващата ѝ фаза - да използването на други материали няма да има по-добър ефект, както и възможност за рефлектора да се адаптира според промяната на интериора


Четете още:

🔴 Ето какво ще се случи утре от 06:05 до 08:12 часа в небето над България!

🔴 Държавата ще плаща на детегледачки с евросредства

🔴 Българин, работещ в голяма британска банка: Постоянно ни дискриминират!





Източник: Petel





Коментари

горе