Как моята баба използва пепелта? Интересни и много полезни съвети!



Вече може би сте чували за чудотворните свойства на пепелта. Но днес искаме да поговорим за това, как тя се използва не само от баба ви в градината, но също така и в дома.

Баба ми прекара живота си на село, за почистването на праха в семейството й се знаеше малко. Но идваше момент, в който да я посетя през лятото и аз винаги се чудех на перфектните бели чаршафи, ризи, ръчно бродирани пердета и покривки. Къщата миришеше на перфектна чистота.

Тайната за чистотата е проста. През зимата тя съхраняваше пепелта в обора. Много ценна е дъбовата пепел. Баба ми седмици държеше кофа с пепел в бъчва и след това й добавяше един леген с вода и потапяше ленените дрехи в разтвора. След това ги измиваше и изплакваше. Благодарение на тази процедура белите дрехи се превръщаха в белоснежни.

Заливаше бъчвата с вода, която тя наричаше алкохолен разтвор, който използваше за пране на дрехи, почистване на подове и прозорци, измиване на посуда и прибори. Качественият разтвор се проверява с помощта на обикновени яйца: сложете едно яйце в бъчвата; ако яйцето плава, течността е готова, ако не, се прибавя още пепел и разтворът продължава да се накисва. Това е начина, по който нашите баби запазвали селските си домове безупречно чисти и техните вещи винаги са били чисто бели.

Без пепелта е невъзможна градинарската работата. Дядо ми казваше, че чрез пепел  връщали всички хранителни вещества в зеленчуковите култури обратно в земята. Особено обичах пепелта за картофите – при засаждане се добавяше шепа пепел на всеки картоф. И картофите на моите баба и дядо бяха празник за очите – и до ден днешен си спомням вкуса.

Също така, пепелта се добавя към растенията, за да растат, тъй като имат нужда от калций: например домати, грах, чесън, боб и грозде. Но не само през пролетта може да се използва пепелта като тор. Дядо ми е говорил, че със сигурност тя укрепва кореновата система на растенията и те по-добре преживяват зимата.

А през лятото с нейна помощ всички селяни борят вредителите в градината. Баба ми изсипваше пепел при картофите срещу колорадски бръмбар, в почвата около зелето – срещу охлюви и дори мравки. Даже мравките сами напускали градината.

Оказва се, че пепелта е вълшебна и е полезна при всички случаи.


Четете още:

🔴 Джинджифила или куркумата: Кое е по-добре за здравето ни?

🔴 Смачкайте банан и добавете тези две съставки и цяла зима няма да закашляте

🔴 Техният мързел е пословичен! 4 зодии-мързеливци, на които е трудно да разчитате





Източник: otbaba





Коментари

горе