Българската православна църковна община в Щутгарт се сдоби със свой храм



С храм, предоставен от римокатолическата общност, в който да се извършва редовно богослужение, се сдоби Българската православна църковна община в Щутгарт.

Радостта на всички членове на общината е неописуема и да влезе в тази радост, по покана на енорийския свещеник на общината прот. Сергей Ненов, на 12 ноември - Осма неделя след Неделя подир Въздвижение, дойде лично кириархът на епархията Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, придружен от протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов). В богослужението взе участие и свещ. Васил Бечевски от БПЦО "Св. Петка Търновска" в Манхайм. Песнопенията по време на богослужението бяха изпълнени от сборен хор от енориаши на общината, съобщава Светият синод.

Българската православна църковна община "Св. св. Кирил и Методий" е основана на 19 май 1982 г. от 25 сънародници, някои от които членове на Българо-немското дружество в  Щутгарт. Учредителният протокол е подписан от тогавашния Главиницки епископ Симеон - викарий на българския Патриарх за Западна и Средна Европа. С това се поставя началото на българската православна епархия в Германия и цяла Западна Европа.

От 1 октомври 2017 г., след повече от 30 години след основаването си, БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" в Щутгарт има постоянен храм, в който всяка неделя и на по-големи празници се служи света Литургия.

Преди да се сдобие със собствен храм, службите в общината се провеждаха два пъти месечно, както и на по- големи християнски празници в руските църкви "Св. Николай" и "Св. пророк Илия", както и в сръбската църква "Събор на сръбските светии" в Щутгарт.


Четете още:

🔴 Епископската базилика на Пловдив блесна в Париж

🔴 Сложихте ли зимните гуми?

🔴 От днес започват 40 дни на строги забрани и въздържание! Вижте Коледни пости по дати - кога какво може и не бива да се яде!





Източник: Десант





Коментари

горе