Камелия и Милен – двама зъболекари с общо хоби и три деца



ТЕ СА ЕДИН ДО ДРУГ В 80% ОТ ДЕНОНОЩИЕТО. СЕМЕЙСТВО СА, ИМАТ ОБЩА ПРОФЕСИЯ И ЕДНАКВО ХОБИ, РАБОТЯТ ЗАЕДНО И ЗАЕДНО СИ ПОЧИВАТ, ЗАЕДНО СЕ ГРИЖАТ ЗА ТРИТЕ СИ ДЕЦА. Нямат обаче еднаква фамилия, защото, когато сключвали брак, д-р Камелия Дочева решила да запази своята, а и съпругът й д-р Милен Иванов нямал нищо против това. „Колкото и общи неща да имаме, ние сме отделни личности. Затова не си омръзваме. Когато уважаваш личното пространство на другия и нуждите му, вече имаш ключа за дълго семейно разбирателство“, усмихва се д-р Дочева.

Срещнали се като студенти във Факултета по медицина в Пловдив, където и двамата учили стоматология. Милен бил вече VI курс, а Камелия – в четвърти. Двамата веднага си допаднали и започнали да се събират вечер в общежитието, да излизат и… да кроят общи планове за бъдещето. Но Милен изчакал Камелия да завърши, преди официално да поиска ръката й. Той се дипломирал първи и веднага започнал да работи като зъболекар във Велико Търново, а тя пътувала, за да е с него възможно най-често. Тогава двамата дълго разсъждавали къде точно да започнат съвместния си живот – дали в Ловеч, където е родена Камелия и където майка й има стоматологичен кабинет, или във Велико Търново – напълно от нулата. Трети вариант нямало, защото… Милен, като дете на военен, си нямал свое родно място. „Роден съм в Нова Загора, живял съм в Пловдив, Велико Търново, Шумен, в Гулянци… Баща ми се местеше често и ние с него. 10 училища съм сменил, вследствие на което нямаше никакъв шанс да поискам да съм военен“, казва д-р Милен Иванов. Така двамата избрали старата столица като град с повече възможности.

Докато Камелия завършвала обучението си в Пловдив, бъдещият й съпруг трупал стаж по селата и успял да събере достатъчно средства, за да й осигури зъболекарски стол и всички нужни машини за кабинет. „И двамата започнахме на село. Милен работи в Леденик, в Ново село, дори в Добромирка ходеше. Аз – в Беляковец. После работихме малко в кабинет под наем и така до 2008 г., когато направихме кабинета си. В началото имахме само един стол и работихме на смени, но сега вече имаме две работни места“, казва д-р Дочева. И двамата признават, че да тръгнеш към собствена практика, е рисковано начинание и е трудно, но така се чувстват самостоятелни, независими и могат да подредят кабинета си и работата си в него както на тях им харесва. В кабинета д-р Камелия Дочева се занимава с терапия и с детска стоматология, а д-р Милен Иванов поема хирургичните и ортопедичните случаи. Взаимозаменяеми са, помагат си, а когато знаят, че не могат да се справят сами и случаят не е от тяхната компетенция, търсят помощ от свои колеги.

Малчуганите са голямата любов на д-р Дочева. „Да се работи с тях, е голямо предизвикателство. Децата са специални пациенти. Интересни са, забавни и в същото време първични и много непредсказуеми“, споделя Камелия. После двамата се сещат за скорошен случай с петгодишно хлапе, което толкова се бояло от зъболекари, че майка му обиколила града да търси правилния човек. Когато влезли в кабинета на Милен и Камелия, малчуганът бил толкова тъжен и изплашен, че трябвало докторът да упражни сила, за да го укроти на стола. „Майка му се стъписа от моята реакция, обаче детенцето се беше подуло вече от болка. Сега този герой е най-верният пациент на съпругата ми. Идва тук, разказва й какви филми гледа, учи я на руски думички“, усмихва се д-р Иванов. Д-р Дочева допълва, че винаги е много благодарна на пациентите, които я избират. Особено на тези от Беляковец, които продължават да идват при нея, въпреки че кабинетът й не е в селото.

Двамата са категорични, че други професии не им трябват.

ТРИ ДЕЦА РАДВАТ И ПЪЛНЯТ ЖИВОТА НА КАМЕЛИЯ И МИЛЕН. Първа се появила Далия, която вече е на 13 и е в седми клас. Избрала е догодина да учи в Езикова гимназия. Стелиян е на 11 и е петокласник, а най-малкият – Ивелин, сега ще стане на пет.

Родителите им нямат никакво намерение да ги заставят да избират същата професия, нито пък ще настояват да правят същите избори. „По-скоро искаме да им помогнем да намерят своя път в живота. Да им дадем базата, да имат солиден обем от знания, защото само така ще могат да правят изборите си със сърцето си. Настояваме да учат езици, защото те са трамплин, ако някой ден поискат да учат в чужбина“, казва Камелия, която е либерална майка, широко скроен родител, огънят в семейството, вечният двигател и инициатор. Тя дава идеите, които Милен с удоволствие след това реализира и изпълнява.

От нея тръгнала идеята и за танците, на които двамата ходят вечер. Като дете Камелия танцувала народни танци, но винаги е била любопитна да опита латино стъпките. След нея започнал да танцува и Милен, воден от любопитството дали може да се справи с това предизвикателство. Освен това Камелия обича и йогата и два пъти през деня си прави комплекс от упражнения, с които си почива и които я спасяват от опорно-двигателните заболявания, характерни за професията й.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Пари няма, действайте... гурбетчии. И те пращат: €1 млрд. годишно

🔴 7 чудни съвета срещу болки в гърба

🔴 Вижте! Появи се неизвестна пред обществото снимка на Гунди





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе