Роженски ливади – история и живопис



​Едва ли има някой, който да не е чувал за Рожен. Някои свързват името му с Обсерваторията, други с прочутия роженски събор, а трети вероятно чувайки за Рожен се сещат за обширните ливади, изпъстрени от най-различни цветове, но най вече от лилавия минзухар през пролетта, който прави роженските ливади една прекрасна, омайна картина.

Да, именно роженските ливади са мястото, където се провежда и роженския събор, години наред събиращ родопчани и не само на едно място, под омайни родопски звуци, един от друг по-пленителни и вдъхновяващи.

Image title

Рожен се свързва и с историческите събития, свъразни с освобождаването на Родопите. През 1912 година, когато именно през връх Рожен минава границата на България с Турската империя и именно от тук героите на полковник Серафимов, за да освободят българските си земи от турска власт.

До ден днешен е запазен граничен камък, който да напомня на идните поколения за историческите събития, несломимия дух и героизма на предците.

През красивите Роженски ливади минават и множество маршрути за бележити местности като Орфееви скали, Смолянски езера и още много други.

Image title

Помемайки дълбоко от чистия родопски дъх, с поглед потъващ в необятността на Роженските ливади, човек усеща магията на Родопа, нейното великолепие и безграничната й свобода.


Четете още:

🔴 Вече можем да сме доброволци без съгласието на шефа и в платен отпуск

🔴 Ако сте пропуснали, ето победата на Гришо над Гофен (ВИДЕО)

🔴 Почитаме Св.Матей - създател на първото Евангелие





Източник: Родопчани





Коментари

горе