Джипита искат да спасят училището в Хвойна



Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България е отправило официално запитване до община Чепеларе за закупуване на сградата на училището в село Хвойна, съобщиха от фондация "Даскал Брънзалов". От сдружението имат намерение да превърнат затвореното през 2007 г. училище в свой обучителен център. Сградата е общинска собственост. Предстои в селото да се проведе специална среща между представители на местната власт, гражданите, фондацията и сдружението, на която да се обсъди инвеститорският интерес. Той идва от млади хора, които се обединяват около каузата на 24-годишната Кристияна Брънзалова за спасяване на архитектурни съкровища в родопските села.   

Кристияна е завършва архитектура в Политехническия университет в Милано. Младата родопчанка е с корени от Хвойна и за дипломната си работа по "Архитектурен дизайн и презервация" трябвало да подготви нова функция на стара изоставена сграда. Тя предложила на професорката си темата да са старите сгради на училищата в селото на рода - Хвойна, вместо сгради в Италия. Студентката издирила чертежите на училището „Св. св. Кирил и Методий“ в Хвойна и се възхитила от модернистичните за времето си решения на проектантите и строителите.

В дипломната си работа тя е разработила идеята как старото училище да стане база за изнесени офиси. Сградата е каменна, строена е през 30-те години на миналия век и е дело на известния пловдивски архитект Боян Чинков, посочва Кристияна. До нея е сградата на по-старото училище, което е на 160 години и което заедно с църквата „Пророк Илия“ е групов архитектурен комплекс. „Никъде не видях по света по-голям потенциал за нова функция на стара сграда от тази сграда на училището. Мястото е обградено от архитектурен магнетизъм на този комплекс от църквата с килийното училище, старото училище, строено 1893 г., и новото, което е строено 1930 г. и е разширявано 1973 г. Имало е инвестиционни намерения и нямам против сградата да бъде закупена, но имам против тя да бъде бутана или да бъде нарушаван архитектурният  облик", казва Кристияна. 

През миналата година тя събра млади нашенци от цяла Европа, както и чужденци в двора на затворените от години селски училища на благотворителен фолклорен фестивал "Камък върху камък ще остане" за набиране на средства за ремонт на покрива на по-новото училище.  

Каузата на младежите бе озаглавена "Проектът Хвойна". Целта му е спасяването от разруха не само на сградата, дело на арх. Чинков, но и на съседната сграда на по-старото училище, за която има планове да се превърне в изнесена експозиция на етнографски музей. Кристияна увлича в разчистването на двете сгради 40 доброволци - студенти от Европа. Постепенно кампанията им привлича още много хора и прераства във фондация "Даскал Брънзалов", председателствана от младата архитектка. Кристияна споделя, че е кръстена така в памет на дядовците , които са преподавали в училището в село Хвойна и са я вдъхновили да се заеме със спасяването на архитектурното богатство. Фондацията сплотява млади българи да работят безвъзмездно за изследване и опазване на облика на сгради с отличителна архитектурна стойност в района на Рупчос (район от Родопите), с голямата цел да припомнят на повече хора "какво представляваме като корен". "Ако по някаква причина успеем да формираме у някои хора съзнание за принадлежност към красивите измерения на традициите ни, макар и чрез малкото ни начинание, то главната ни цел ще е изпълнена", твърдят младежите. 

 "Радвам се, че има вече такъв инвеститор, който е декларирал пред нас, че ще запази сградата по правилния начин и ще се консултират с мен за архитектурния облик, предвид това, че имам доста повече информация за нея. Това е много коректно към нашата кауза - да се намери купувач, който да вдъхне нов живот на сградата, но да запази характерните елементи. Тя е уникален пример за проектите на арх. Чинков, тъй като той е творил главно в градовете. Намерението на сдружението е да я превърне в постоянен обучителен център, което е и голям плюс за селото, тъй като ще има живот в него", казва Кристияна. На срещата в селото младежите очакват да се изясни дали ще бъде купена сградата от сдружението. Ако това стане, събраните пари от кампаниите им за ремонт на покрива ще бъдат вложени в друга сграда в региона с архитектурна стойност.  

 Младата архитектка призовава за спасяване на архитектурните съкровища. "Модернизмът от 30-50-те години на миналия век е много добре изразен в България. Имаме страшно добри примери, които в чужбина се опазват, но в България сме повече склонни да бутнем и да направим отново, отколкото да вложим енергия да разберем и запазим една сграда. Това е кощунство, да не се съобразяват промените с архитектурния облик на сградите, като например на каменна сграда да се слагат алуминиеви дограми и козирки“, казва Кристияна.


Четете още:

🔴 Феномен! Защо в Симитли няма протести, няма глад, безработица и има само 22 престъпления за 2017 г.?

🔴 От Добрич до Ню Орлиънс. Бялата лястовица, цигани и голф…

🔴 За 8 дни Краси Радков стопи цели 10 килограма-Менюто му по дни!





Източник: Марица





Коментари

горе