300 000 гледат музикалната интернет телевизия на единадесетокласник от Велико Търново



СОБСТВЕНА МУЗИКАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ УПРАВЛЯВА 18-ГОДИШНИЯТ ЛЪЧЕЗАР ЛАЗАРОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той все още е ученик в 11-и клас в СУ „Вела Благоева“, но вече има зад гърба си два филма, които е направил заедно със свои съученици. Компютърен гений е и мечтае, когато завърши средното си образование, да се занимава с компютри.

Лъчко бил едва на 15, когато заедно със свой приятел създал KingstonTV. Името на телевизията е всъщност името на столицата на Ямайка. Това била първата дума, която хрумнала на двамата герои и те решили да се доверят на интуицията си. „Денис Живков, който живее във Варна, е този, с когото стартирахме телевизията през 2014 г. Просто един ден си говорихме, че би било хубаво да си имаме телевизия, да пускаме музиката, която харесваме и… готово. Имаме телевизия“, разказва Лъчезар за началото.

Двамата започнали с един компютър, софтуер, който да пуска музиката, и песни, които можели да преброят. После обаче бързо набрали скорост и сега вече са трима. Към екипа се е присъединил и Радослав Илиев, който е на 17 г. и живее в Холандия. Денис се занимава с техническата част, Радо е програмният мениджър и подрежда плейлистата, Лъчко движи всичко останало. Тримата имат достъп до сървъра и могат по всяко време да реагират, ако се получи гаф, макар че до момента гафове нямат. Вече не могат да преброят песните, с които разполагат.

300 000 ЗРИТЕЛИ ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗИЯТА НА ЛЪЧО И ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЗРИТЕЛИТЕ СА В САЩ, затова тийнейджърът често се шегува, че си има българо-американска телевизия. Музиката, с която тримата разполагат, вече може да запълни 12 часа и през това време няма да се повтори нито едно парче. Те пускат всякаква музика, на всякакви езици и от всички съществуващи жанрове. В телевизията няма предавания, няма класация, просто 24 часа в денонощието върви музика. „Засега това е некомерсиален проект, но ние вече сме започнали да работим по въпроса с комерсиализацията, защото искаме да печелим. Освен това не пускаме пиратска музика, всичките ни парчета са ни дадени от компаниите, с които ние си партнираме. Тези, които се съгласят да работим така, ни дават своята продукция, тези, които искат пари, просто се отдръпват. Обаче ние си имаме достатъчно компании, при това сред тях има световноизвестни, като румънския лейбъл „Ротон“, холандската компания „Спининг рекърдс“, компанията на Графа „Монте мюзик“. Момчетата с удоволствие пускат звезди на световната поп музика, както и български изпълнители, сред които Михаела Филева, Виктория Георгиева, Дивна, Графа… Съвременните румънски поп идоли Inna и Александра Стан също са изпълнители на KingstonTV.

Към 1 000 000 зрители се стремят тримата собственици на музикалната интернет телевизия. Това, според Лъчко, е част от успеха, който той се надява, че проектът ще има от тук насетне. Освен това тийнейджърът няма нищо против някой ден телевизията да се превърне в продуцентска компания. Още повече че Денис и сега прави и аранжира инструменталите за телевизията.

„ДОБРОТО УЧИЛИЩНО ДУХЧЕ“ – ТАКА НАРИЧАТ В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ЛЪЧЕЗАР заради това, че момчето винаги е насреща, когато трябва да бъде организиран празник, тържество, да бъде озвучена среща. Миналата година той и неговата съученичка Кристина Каляка, която сега е в 12-и клас, снимаха филм за Велико Търново. Двамата направиха 7-минутно рекламно клипче за старата столица и спечелиха общинско състезание на „Джуниър Ачийвмънт“. Филмът, който се нарича „Добре дошли във Велико Търново“, успя да привлече вниманието и на кмета на общината Даниел Панов, който веднага предложил на двамата тийнейджъри да довършат проекта си, като включат повече кадри и удължат времетраенето на филма. Така Кристина и Лъчезар се сдобили с разрешение да влязат в които си пожелаят исторически обекти и да снимат историческото и културното богатство, което музеите пазят. В първия вариант на филма двамата са заснели Царевец, Никополис ад Иструм, паметника „Асеневци“, много дневни и нощни кадри от Велико Търново.

Само преди месец училището се прочу и с филма си „Последните джедайки“, който разказва за кучешкия приют, където възпитаници на гимназията помагат като доброволци. Лъчко е този, който се справил отлично с озвучаването на филма.

„Компютрите са голямата ми страст от малък. И сам съм се учил на принципа проба-грешка. Не съм ходил на курсове, нито пък съм имал възможност да посещавам частни уроци“, признава Лъчезар, който се справя напълно сам с живота си. Сам изгражда съдбата си и тя се оказва благосклонна към момчето.

От година и половина майка му работи в Шотландия, откъдето му помага с финанси. Но тук Лъчко е напълно сам, след като преди няколко седмици изгубил дядо си. „Е, не ми е лесно, нищо че някои от моите съученици казват, че съм голям късметлия, защото не отговарям пред никого и мога да си правя каквото си искам. Аз бих искал да не съм сам, но… така се случи“, казва Лъчезар и обяснява, че по същия начин както изучавал компютрите на принципа проба – грешка сега се учи да си готви. „Понякога става голяма каша, но имам метла и лопата и изхвърлям. Понякога се получава много вкусно“, признава тийнейджърът, който преди две години започнал да ходи и на уроци по пеене.

Вокален педагог му е Венелина Пъневска, която ръководи студио за поп и джаз музика „Таланти“ в читалище „Искра“. Лъчо все още не ходи по конкурси, но участва в представителните изява ни студиото. Говори отлично английски език и е започнал да проучва университетите, които предлагат специалности, близки до неговата страст – създаването и обработването на видеокадри.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката


Четете още:

🔴 Гибелта на Момчил през погледа на неговите врагове

🔴 Аз без тебе не мога да виждам на небето безкрайното синьо

🔴 ​Мария Калас трепери пред българската прима Елена Николай





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе