Радев: Корупцията и несправедливостта деморализират хората



Доверието в парламента е критично ниско. Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. Под въпрос е свободата на словото. Председателството на Съвета на ЕС не е алиби за бездействие по болните за българина теми. Това отчете президентът Румен Радев в първата година от мандата си. 

Той  говори за "крайно ниско ниво на чуждестранни инвестиции, демографските показатели са катастрофални". Децентрализацията на общините е важна стъпка към преодоляването на тежките регионални дисбаланси, отбеляза държавният глава. Парламентарната република атрофира, каза още държавният глава.

По думите му българското общество трябва да се пребори за това свещено право."Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие от Европа”, каза още Радев.

"Очевидно има корупция в България. Вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото със справянето с корупцията. Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания. С премиера Борисов можем да работим заедно и то ефективно", твърди държавният глава.

Според него обаче не е нормално български премиер и германски канцлер да съобщават за визита на чужд президент и Радев да разбира от медиите за това. 

Президентът коментира още, че сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция.

"Тя не трябва да се използва като параван за отвличане на общественото внимание", заяви Радев.

Той отчете, че за първата година от мандата е обнародвал 86 закона, като на пет от тях е наложил вето. "Упражних това си правомощие, воден от позицията, че те ощетяват българските граждани", добави той. Радев посочи отмяната на мораториума върху лекарствата, която е съхранила надеждата на тежкоболните.

По думите на държавния глава Министерството на отбраната "беше принудено да налива пари в техника, която не носи съвременни способности. Нито нова, нито ремонтирана стара техника имахме. Определените за модернизация милиони потънаха в отработения механизъм за харчене", добави той. Постигнатото увеличение на заплатите в МО се разминава от очакването, каза още главнокомандващият на българската армия. "Не успях да убедя управляващите в ревизия за повишаване на разходите за отбрана", призна Радев.

"С Корнелия Нинова се срещам толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на НС. Имам своите позиции и виждания по редица въпроси. Няма страшно да са близки до някоя политическа сила", отговори на въпрос президентът.

Радев припомни, че неговата кандидатура е издигната именно от БСП и добави: "Отмина времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решения, харчене на публични средства". 

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви: „Недоумявам защо българските общности в чужбина бяха изключени от темата за българското европредседателство. За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ. Хората очакват от нас да бъдем и техни говорители. Хората очакват промяна. Фокусът в моята работа беше тази с нашите сънародници зад граница, с разбирането, че не са само формални задължения, а кауза. За тези хора България е истинската родина”. 


Четете още:

🔴 Юлияна Дончева: Не купувайте нищо със съставки, непознати на баба ви

🔴 300 000 гледат музикалната интернет телевизия на единадесетокласник от Велико Търново

🔴 Гибелта на Момчил през погледа на неговите врагове





Източник: Кмета





Коментари

горе