Пловдивчанка основа Малката България в Чикаго



Пловдивчанката Лили Паслиева е сред съвременните народни будители. Тя е основател на Български учебен център “Знание“ и българските училища „Родолюбие“ и „Родна реч“ в Чикаго. Те са част от средищата, в които се пазят и съхраняват българският език, традиции и култура. Подпомага се и адаптирането на българите на американска земя. По професия дамата е педагог, психолог и журналист, работи там по детски и семейни проблеми. На дневен ред са темите: “Умното дете“, „Мечтите на твоето сърце“, „Вярвай в своята интуиция“, „Университет за родители“. Вярна на стремежа си да помага  на децата и техните родители, Лили Паслиева издаде миналата година книгата „Децата - нашето щастие“. Тя е своеобразен наръчник, полезен за родители и за учители.

Лили Паслиева е завършила Учителския институт в Кърджали, а после журналистика в СУ „Климент Охридски“. Работила е като преподавател в Кърджали, била е и училищен психолог в "Св. св. Кирил Философ" и в СУ „Димитър Талев“ в Пловдив. Със семейството си заминава за Америка през 1999 г. за да е близо до голямата си дъщеря, която е студентка там, но след това всички остават в Страната на неограничените възможности.

 В онези години българската общност в Чикаго била малка. Български училища функционирали към току-що построената църква "Света София", както и към църквата "Св. Иван Рилски". Въпреки това много малко деца посещавали училищата. На Паслиева правело впечатление, че българчетата забравят майчиния си език, а някои от тези, които се раждали там, даже не го знаели. Чувството и отговорността на учител, че трябва да дава знания, още повече на български език, не давали мира. Поръчала си учебници от България  и започнала да преподава към храм „Света София“. През 2005 г. създава български учебен център „Знание“ и училищата „Родолюбие“ и „Родна реч“, които са сред десетте наши духовни средища, обединяващи сънародниците ни в Чикаго.

Учебните заведения са под крилото на нашето Министерство на образованието по силата на постановление №334 за българските неделни училища в чужбина. Образованието, което децата получават там, се признава, ако продължат да учат и у нас. Нещо повече - тези, които са положили успешно изпити, отскоро получават и сертификат за ниво на владеене на български език, признат за втори или трети западен език в щата Илинойс. В дипломите си получават специален печат, че владеят български. Сертификатът е с международно значение и осигурява по-висока конкурентоспособност за по-нататъшно обучение в колеж  и на трудовия пазар, обяснява Лили Паслиева. Имало и доста американци, които учели български език, било то заради партньори българи, или заради средата. 

Освен български език, децата на нашенците, повечето от които са родени в Щатите, учат там българска история и география. Спазват се и се почитат всички наши традиции с весели тържества - правят се сурвачки за Коледа, мартенички, а наскоро се празнува и Бабин ден. От две години в Чикаго се провеждал Ден на българската култура, а за трети път имало и Ден на българщината, в който се включвали българи и от други щати. Всички заедно показваме на американците нашия бит и култура, кулинарно изкуство и народно творчество, а всяка година на Трети март издигаме българското знаме. Провеждаме и пловдивски вечери, уточнява г-жа Паслиева.  

Българската общност в Чикаго е много голяма. По неофициални данни, нашенците там са около 300 000 и, за радост, много добре приети от местните, още повече че градът е  конгломерат от десетки нации. Там е една малка България, вече имаме и кръстовище, което се нарича „Алеко Константинов“. Понякога даже забравяш, че си в Америка. Българите, които живеят там, се реализират в различни области, има лекари, юристи, много добре се развива и транспортният бизнес.

ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ

Липсват ми семейството, приятелите, Пловдив, който много обичам, морето, планините. В Чикаго няма планини и много от българите се местят в Колорадо точно заради тях. Прави впечатление, че вълната, която преди 20-25 години отведе зад океана стотици българи, търсещи по-добро място за живот, постепенно затихва. Българите вече се ориентират към Европа и по-малко към Америка. Даже има обратна тенденция и цели семейства, повечето млади хора, се връщат окончателно в България.  Аз също правя планове за окончателно завръщане в родината, казва пловдивчанката.

ПРЕМИЕРА ПО ЩАТСКИ

Това, което съм обичала най-много да правя и е любовта на моя живот, е работата ми с децата. Това ме подтикна да напиша книгата „Децата - нашето щастие“. Още с пристигането си в САЩ бях удовлетворена, че мога да продължа да работя с деца и възрастни.  В началото пишех и се изявявах в различни местни издания. Правех и семинари на тема: „Университет за родители“. Получих предложение и от българско списание и започнах да пиша за тях, отговаряйки на различни читателски въпроси. Така книгата се получи по естествен начин, а хората, които вече са я прочели, я нарекоха наръчник, защото засяга въпроси от възпитанието, които вълнуват нас, родителите. Представянето на книгата бе миналата година в Чикаго. На промоцията присъства и генералният ни консул Иван Анчев.


Четете още:

🔴 Как да усилим имунитета по време на грип ТИБЕТСКИ РЕЦЕПТИ

🔴 Мария Илиева показа сина си Александър / СНИМКА

🔴 Вижте списък на най-опасните пътища у нас





Източник: Марица





Коментари

горе