Ако те сполети несполука, кажи: "Хич не ми пука!"



Рожден ден днес празнува българския композитор, инструменталист, поет и певец от арменски произход, автор на популярна и детска музика Хайгашод Агасян. Той е роден на 28.01.1953 г. във Варна.

През 1972 г. завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” в София и постъпва в Ансамбъла на Строителни войски.

През 1978 г. завършва Националната Музикална Академия „ Панчо Владигеров” с основен инструмент виола, а през 1980 г. майсторски клас „камерна музика“ при проф. Станчев в Българска държавна консерватория в София. Специализирал камерна музика в Унгария и Франция (1977-80 г.).

От 1979 до 1991 е оркестрант в Народен театър за младежта, а от 1991 г. е оркестрант и композитор в театър „ Възраждане” в София. Свири в различни симфонични и камерни оркестри. Неговото запознаство в Младекия театър през 1981 г. прераства в дългогодишно сътрудничество с поета Недялко Йорданов. Участва като автор на музиката и актьор в много от постановките му, пише песни о негови стихове. Създава някои от най-популярните песни на българската поп музика. Пише песни за деца и театрална музика. Повечето от детските песни на Агасян се превръщат в шлагери. Сътрудничи с Юри Ступел (дует „Българче“).

Агасян е автор на театрална и филмова музика, на забавни песни за възрастни и деца, много от които добили широка популярност. Автор на музиката към пиеси, които се поставят на сцената на драматичните театри в гр. Смолян, Благоевград, Ловеч, Пазарджик, Добрич, Варна, София и др., както и пиеси за деца, мюзикъли за деца и възрастни. Сред най–известните са: „Ще те накарам да се влюбиш”, „Приключения опасни с герои сладкогласни”, „Вълкът срещу козата и трите и козленца” и др. Сред изпълнителите на неговите песни са Михаил Белчев, Искра Радева, Стефка Оникян, Деян Неделчев, ВГ „Домино“, Митко Рупчев, Бойко Неделчев и др.

През 2016г. е удостоен с медал на името на великия композитор Гомидас от Министерството на Диаспората на Република Армения, връчен лично от Н. Пр. Арсен Схоян – Посланик на Република Армения в България, за принос във връзка с признаването на геноцида над арменския народ от българския парламент.


Четете още:

🔴 Изберете път и вижте какво разкрива този избор за вас

🔴 София с бюджет колкото Атина... Сравнете сами (кражбите)...

🔴 Пловдивчанка основа Малката България в Чикаго





Източник: Кмета





Коментари

горе