Как да станете по-успешни, като промените някои навици



Ставайте рано, правете си график и спортувайте

Скучно всекидневие, едни и същи дейности, хора, задачи. Сякаш животът ви е програмиран да върви на една монотонна скорост - всеки ден по един и същи начин. Искате промяна, имате мечти, които сте запратили в ъгъла и тайничко се сещате за тях като за нещо, което би се случило на друг човек или на вас... но в друг живот. Ако е така, следващите съвети са за вас и мисията ви “Успех”. Следвайте ги и не се отчайвайте, промените се случват бавно, но с постоянство - сигурно и дълготрайно.

Представете си,

че ви остават

6 месеца живот

Много коучинг специалисти и книги по темата за себепознаването и себеразвитието предлагат да си представите, че разполагате с ограничено време, за да извадите на преден план истинските си потребности и желания. Но не си представяйте, че в тези 183 дни ще боледувате. Настройте психиката си така, че трябва да изживеете своите най-щастливи 6 месеца, в които няма място за непотребни дейности и скучни хора, занимания, проблеми.

Напишете списък на нещата, които бихте направили, отхвърлили, оставили в живота си. И започнете постепенно да ги изхвърляте от живота си. Целта на това упражнение е да подредите вътрешния си свят - като да живеете в разхвърляна стая и един ден да сложите всичко на мястото му. А

това, което не

ви трябва, да

изхвърлите

на боклука

Ако има хора, с които общуването ви натоварва, избягвайте ги. Ако работата ви не е мечтаната за вас, търсете алтернативи. Ако не се чувствате щастливи във връзката си, сложете край. Звучи трудно, изпълнението е още по-трудно, но със сигурност ще постигнете вътрешен мир.

Ставайте рано

Един от важните навици на успешните хора е ранното ставане. Навийте си аларма, която да звъни всяка сутрин по едно и също време. Така ще си изградите режим. И нека не ви подхлъзва идеята, че в някой от дните срещите и ангажиментите ви може да са от по-късен час. Станете рано, пийте кафе, закусете и отделете време на нещо, за което рядко имате място в графика си. 

Подарявайте си

време за себе си

Служебни ангажименти, често оставане в офиса извън работно време, график за училище, детска градина и уроци на децата, домашни задачи и съвсем неочаквани промени в графика, които правят балансирането между семейство, работа, дом и лични ангажименти почти невъзможна мисия. Съветът на експертите е така да редите приоритетите си, че да сте най-много на трето място. Ако на първо място са децата ви, а на второ - служебните ангажименти, преместете дома и приятелите на четвърто и пето място, за да намирате време за себе си. В този период от 30 или 60 мин дневно правете нещо, което ви харесва и ви балансира емоционално - може да е четене на книга, медитация, гледане на филм или друго занимание, което си е само ваше.

Правете списък и не

отлагайте

Друг навик на организираните и успешни хора е планирането. Дори и най-дребните задачки фигурират там. Даже всекидневната рутина като разходка на кучето или изхвърлянето на боклука. Така нагледно ще имате представа колко ангажименти имате за деня и ще може стратегически да ги подредите в съзнанието си и да организирате деня си. 

Спестявайте 10% от

доходите си

Този съвет е може би най-разпространеният и тривиален. Важната особеност тук е, че трябва да пестите поне 10% от приходите си, при това в началото на месеца. Т.е. спестяванията да бъдат перо от бюджета ви още когато постъпят пари в сметката или джоба ви, а не да разчитате, че в края на месеца ще са ви останали пари, които да сложите в касичката. Понатрупат ли се спестявания, по-лесно ще напуснете работа или ще се запишете на курс или специализация, които ще отворят нови хоризонти пред вас.

Разговаряйте с

непознат човек

всеки ден

Не се страхувайте да общувате. Това е важна стъпка към успеха. Бъдете любезни с всички - чистачката в офиса, портиера, продавача, от когото си купувате кафе сутрин. От една страна, не знаете кой кога може да ви бъде полезен и от друга - общувайки с различни хора, тренирате способността си да комуникирате с хора извън вашия тесен кръг. 

Учете

Развивайте се постоянно. Абонирайте се за издание, което публикува материали, свързани с работата, която имате или мечтаете да имате, запишете се на курс по език или друго, което би ви било полезно и интересно в новия ви живот. Ученето не свършва с излизането от училище.

Четете

Това е различно от ученето. Съзнанието ви има нужда от почивка от постоянния стремеж за запаметяване, програмиране и систематизиране на факти и детайли от ежедневието ви. Затова вечер преди лягане се отдавайте на релаксиращо четене на списание или роман, което ще отпусне съзнанието ви и ще го настрои на вълна почивка. 

Спортувайте

Намирайте време за физическо натоварване поне два-три пъти седмично. Намерете спорт, който ви доставя удоволствие - плуване, тичане в парка, гимнастика вкъщи или групова тренировка в зала. Пробвайте различни неща, ако нямате опит в спортовете, и изберете това, което ви харесва най-много. Идеята е да направите живота си такъв, какъвто ви харесва. А спортът не е само за отслабване и ваене на мускули - той е тонус, енергия, дисциплина.  

Стремете се

към луната

Този метафоричен съвет означава да се стремите към по-високи цели от това, което предполагате, че може да постигнете. Прекалено амбициозните цели невинаги означават провал. Понякога може да се учудите от резултатите, които постигате. Ако си поставяте малки цели, е възможно да не разберете на колко още сте способни. 


Четете още:

🔴 Изпит /Николай Хайтов/

🔴 Мисли на Николай Хайтов за България и българина

🔴 Това е моята градина! /СНИМКИ/





Източник: 24 часа





Коментари

горе