Иван Владимиров - българинът в Цирк дю Солей



Акробатът е аплодиран от Пол Маккартни, Марадона, Ален Делон, Мохамед Али

Преди десетина дни популярни български артисти на манежа пуснаха отворено писмо, с което протестират срещу използването на думата “цирк” като синоним на хаос, измами, долни и унизителни действия. Инициатор на простеста е Иван Владимиров, който е сред най-успешните имена в това изкуство.


Иван Владимиров държи наградата, която получават с трупа Романови в Монте Карло. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

От 2004 година той е треньор в прочутия по цял свят канадски Цирк дю Солей и е единственият българин сред артистите. Казва, че живее в Лас Вегас, но заради работата си все е в някоя различна точка на света. За първи път излиза на манежа още като дете.

С Мохамед Али

Бил 13-годишен

С папа Йоан Павел II

и тренирал акробатика, когато негов приятел го завел в цирка. Тайно от родителите си започнал репетиции в трупа Романови, която правела акробатика на коне. Когато номерът вече бил готов и предстояло пътуване до Полша, Иван претърпял инцидент. Отишъл в залата по акробатика и се хванал на лоста, но не сложил на ръцете си магнезий, паднал и счупил рамо. Две години по-късно отново се върнал в цирка. Първите представления били в Унгария, където прекарали десет месеца. След това пътували в Израел, Гърция, Дания, Швеция, Полша, тогавашния Съветски съюз. С този номер станали лауреати в български фестивал на цирковото изкуство. Участвали и в международния цирков фестивал в Монте Карло, където българската трупа взема награда. Най-сложната фигура, която правят - двама човека стоят прави върху движещи се коне, а върху тях се качват още трима един върху друг, до този момент не е направена от никоя друга трупа в света.

С братята на Майкъл Джексън в Монреал

Първи у нас пък Иван Владимиров прави изключително рисковия номер “Колелото на смъртта”. С него получава награда от Съюза на артистите. Това е и изпълнението, което му дава възможност да напусне българския цирк и да започне да работи с частни договори по света. Отделя се непосредствено преди да падне комунистическият режим в България и заминава за Италия. С него тръгва и съпругата му Мария Козарева,

Иван Владимиров е третият от горе на долу.

дъщеря на прочутия

С Адриано Челентано

клоун Тошко Козарев

С Ален Делон

Завършила Московското училище по драматургия в театъра, тя става режисьор в цирка, а когато последвала съпруга си, започнала да прави постановки и хореографиите на двете им дъщери, които също влезли в цирка със сложни акробатики. Именно заради двете момичета - Деница и Доли, семейството се отправя към Щатите. Поканени са да участват в програмата на прочутия Ringling Bros Circus. Самият Иван Владимиров в началото помага в техния номер, но впоследствие и той излиза на манежа с унгарска трупа, на която е и треньор.

С Марадона и една от дъщерите си

В някакъв момент получава покана да участва в конния театър на единия от собствениците на Цирк дю Солей. След време трупата е разпусната и той е извикан на разговор лично от главния треньор на всички спектакли на Цирк дю Солей. Получава поредното признание за професионализма си, заемайки мястото на главен треньор в спектакъла Dralion. След 6 години се заема с представлението Wintuk, а следващото е шоу, посветено на легендата Майкъл Джексън. Тогава работи с личния хореограф на голямия певец, запознава се и с братята му, единият от които се разплаква от вълнение на премиерата на шоуто. В момента има ангажимент с една от трупите на цирка в Доминиканската република, а предстои да работи със спектакъл, с който ще пътуват до Африка и Индия.

С личния хореограф на Майкъл Джексън

В дългогодишната си кариера Иван Владимиров играе пред много световноизвестни личности, с които след спектаклите има възможност и лично да се запознае. Аплодиран е от звезди като Пол Маккартни, Марадона, Ален Делон и Адриано Челентано, Мохамед Али.

Първи в България прави изключително опасния номер “Колелото на смъртта”.

Играл е в приятелски мач срещу Пеле.

С принц Алберт


Четете още:

🔴 Смела баба от Врачанско прогони нахлули в дома й крадци

🔴 Как да станете по-успешни, като промените някои навици

🔴 Изпит /Николай Хайтов/





Източник: 24 часа





Коментари

горе