Ето защо не трябва да се празнува 40-годишнина




Хората обичат да вярват в суеверия. И макар че някои от тях могат да изглеждат като шега, то има и такива, в които трябва да се вслушаш.

Сред народа има такова суеверие, според което не се препоръчва да отбелязваш своята 40-годишнина.

С какво е свързано това поверие и трябва ли да му се вярва? Езотерици, енергетици и дори психолози смятат, че отбелязването на 40 години може да доведе до отслабването на енергията на човек. Силите отиват напразно, човек става енергийно по-слаб.

Според народното поверие, не бива да се празнуват 40 години по друга причина. Сред гостите може да има човек, притежаващ “лошо око”, с което може да погледне рожденика.

Ако се поразровим още по-дълбоко, суеверието може да бъде свързано с това, че числото 40 само по себе си не е благоприятно за човек.

В продължение на 40 дни след смъртта душата на човек се намира на земята, като това време е особено опасно за близките на починалия.

40 години са се скитали евреите в търсене на Обетованата земя.

След раждане жената трябва да се пречисти 40 дни, за да влезе в църква.

Вселенският потоп е продължил точно 40 дни.

След кръщението си Иисус е бродил 40 дни из пустинята и се е борил с изкушенията на дявола.

Трябва да се отбележи, че в православието няма никакво обяснение за даденото суеверие. Тогава откъде идва, ще попитате вие? Както отбелязват църковните служители, даденият предразсъдък е дошъл при нас от Древна Гърция, където 40-годишнината се е смятала за разцвет на силата и мъдростта.

Но тъй като тогава човек рядко доживявал до 50 години, гърците много се бояли от настъпването на тази дата и преживявали истинска житейска криза.

Азиатците също имат предразсъдъци на тази тема – за народите от Източна и Средна Азия числото 4 се счита за крайно негативно, което носи в себе си зло, болести, нещастие и смърт.

Да погледнем и чисто прагматично на въпроса. На 40-годишния си юбилей мъжът започва да се замисля за своята възраст и да осъзнава, че вече не му остават много години. Човек започва да се страхува, че ще умре без да е оставил значима следа на този свят.


Четете още:

🔴 Фалшиви герои

🔴 Глухите камъни – слънчевият град на траките в Източните Родопи

🔴 Баща ми проси, за да си купува алкохол, а хората мен кълнат, че съм го изоставил болен и немощен





Източник: webmiastoto





Коментари

горе