Портокали и мандарини никнат в дома на драгижовчанин



ЕКЗОТИЧНИ ПЛОДОВЕ И ПОДПРАВКИ ОТГЛЕЖДА В ДОМА СИ В ДРАГИЖЕВО ОЗЕЛЕНИТЕЛЯТ ТРИФОН ТРИФОНОВ. Сред тях има портокал, мандарина, лимон, смокиня, райска ябълка и дафинов лист. Те са отглеждани много старателно, мъжът бере всяка година добра реколта и не помни откога не е купувал плод от пазара.
Историята започва преди 15 години, когато купува първия си разсад лимон от Габрово. С търпение и с времето от един плод сега са повече от 40 на дърво. Мандарината пък засял от семка преди 5-6 години. Хванала се и дръвчето се отрупва с 30 до 40 плодчета. Явно дава през година, защото сега дървото е без реколта, показва бившият полицай. Портокалът е подарък от сестра му отпреди 10 години. Сега дръвчето е отрупано обилно с плод. Той е по-малък от този на пазара, но ухае страхотно.
Дафиновия лист пък взел преди 15 години от разсадник в Самоводене и сега дръвчето е отрупано с ароматни листа. Заради богатата реколта обича да раздава от прясната подправка на съседи и приятели. А райската ябълка е съвсем млада, тя ще даде плод след 3 години.
„Вярно е, че моите лимони и портокали са по-малки като големина и леко кисели, но са натурални и ухаят на истински”, признава 60-годишният мъж.
СЕГА ЕКЗОТИЧНИТЕ ДРЪВЧЕТА СА ПРИБРАНИ НА ТОПЛО В МАЗЕТО, но напролет 60-годишният бивш полицай ще ги изнесе на слънце пред къщата си. Оставя ги да се адаптират две седмици навън, след това започва да подрязва клонките, като скъсява по-дългите. От тях прави калеми и ги засажда в сандъче за нови дръвчета. Много е важно каква ще е почвата в тях – перлит и пясък, за да си пуснат коренчета, казва Трифон. На следващата пролет ги разсажда, тогава почвата трябва да е от гроздови джибри, които след угниване стават прекрасна рохкава тор. Станат ли храст, на 3-4-та година цъфтят. Помни случай, когато приятел оставил лимоново дръвче при него с надеждата да го спаси, защото не растяло. Той му сменил почвата, подхранил с джибри и за една година дръвчето израснало. „Като дойде да си го вземе, не можа да си го познае”, усмихва се Трифон.
Екзотичните дръвчета обичат топлината, затова е хубаво при първите слънчеви лъчи да са навън. През май-юни цъфтят и в дома му става истинска райска градина от аромат и красота. Лимоните цъфтят в бяло-розов цвят, а другите дръвчета в бяло. Есента, ако е много топла, отново цъфтят. Понякога пък, при много лошо време, се налага да ги опрашва изкуствено, с памуче, от цвят на цвят, защото тогава няма пчели, които да свършат това.
Трифон разказва, че има все по-голям интерес от клиенти към топлолюбивите екзотични дръвчета. Само миналата година е продал 20 храста лимони и портокали. А бъдещото плодово дръвче, което ще се опита да захване, е нар.

Кремена КРУМОВА


Четете още:

🔴 Как да отидете на поклонение в Атон?

🔴 Молитвата е най-мощната форма на енергия, която човек може да генерира

🔴 Правят части за "Еърбъс" край Пловдив





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе