Куриери се обадиха в МВР и провалиха две телефонни измами



Първият случай е от Шумен. От 27 до 28 януари измамници манипулативно прилагали различни сценарии, за да излъжат 72-годишна жена. Започнали с версията за болен роднина, който се нуждае от лечение. След като тя се усъмнила, че се опитват да я измамят, непознатите започнали да я заплашват. А накрая приложили сценария с "акция за залавяне на измамници".

В събота следобед успели да я убедят да постави в торба всичките си пари и ценности и да ги прибере в хладилника си, за да не може никой да ги намери ако влезе в дома й. В неделя около 10.00 часа й звъннали на стационарния телефон и я попитали дали нещата са все още там. След положителен отговор й казали, че трябва да ги постави в сак, като ги увие в дрехи.

Жената поставила в найлонова торба 7270 лева, 1120 евро, 4 златни пръстена, един синджир и два чифта обеци. Увила ги в мъжка тениска, сложила и спортно яке в сака и го предала на непознат мъж.

Измамниците обаче очевидно все по-често не ползват за тази цел свои "мулета", а привличат нищо не подозиращи хора за куриери. В случая става дума за 55-годишен мъж, който пуснал обява за продажба на куче. Обадил му се непознат, който проявил интерес и го питал дали може да му закара кучето в Русе, тъй като няма възможност да пътува. Обещал и да му покрие пътните разноски, ако не се стигне до продажба. Шуменецът се съгласил, но точно преди да тръгне купувачът пак се обадил и го помолил за услуга - да отиде до адрес в града, да вземе един сак и да го донесе заедно с кучето.

Мъжът взел сака от възрастна жена и тръгнал към Русе. По телефона му давали инструкции къде точно да отиде, като няколко пъти мястото било сменено. Тогава той се усъмнил, че има нещо нередно и след поредното позвъняване се обадил в полицейското управление в Русе. Така измамата била предотвратена.

Междувременно, благодарение на 39-годишен мъж, нает за куриер, е спряна друга телефонна измама - но в Кюстендил. Жертва била отново възрастна жена. Тя се доверила на обадил се по стационарния телефон мъж, който се представил за полицай и поискал съдействие за залавянето на престъпници. Непознатият я уверил, че с колегите му наблюдават мошениците и е добре да ги задържат с веществени доказателства. Затова жената събрала всички налични пари - 2378 лева, и златните си накити, и ги пуснала през балкона.

Тя имала късмет, защото наетият от измамниците куриер се оказал почтен човек и занесъл в полицията пакета, коментира говорителят на полицията в града Катя Табачка.

Мъжът бил нает по телефона уж от фирма за дограма от Русе и бил пратен да занесе "чертежи", за което му обещали да получи хонорар от 300 лв.

След като взел пакета обаче, той с изненада установил, че в него има пари и накити, досетил се, че става дума за измама и го занесъл в полицията. Парите и ценностите са върнати на жената, а разследващите се опитват да открият измамниците

По същата схема - куриерска услуга за фирма за дограма, беше направен опит да бъде измамена 80-годишна кюстендилка и миналата година. Тогава тя даде поисканите й  6000 лева, но наетият пак занесе парите в полицията.


Четете още:

🔴 Гришо предизвика истерия в Хасково! 14-годишни го победиха на тенис, а каква детска градина откриват заради него…

🔴 Проф. д-р Генчо Начев спаси пациентка след уникална операция

🔴 ЕК: България да премахне националната защита на храните





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе