Самотна майка всеки ден тика по 4 км инвалидната количка на сина си



35-ГОДИШНАТА АНЕТА ЯНЕВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ДВЕТЕ Й ДЕЦА ОСТАНАХА БЕЗ ДЪРВА ЗА ОГРЕВ В СТУДА. Младата майка живее в покрайнините на града, във вилната зона „Дервеня“, със синовете си Божидар, на 5 години, и Пресиян, на 14. Още миналата седмица семейството привършило дървата, които купило за зимата, но в момента не могат да си позволят подобен разход. Анета не работи, тъй като се грижи за по-големия си син, който страда от мускулна дистрофия и от седем години е прикован към инвалидната количка. Единствените им доходи са от пенсията на баткото и детските надбавки. Трудният живот и несгодите не пречат на Анета да е винаги усмихната и позитивна. Такъв е и Пресиян, който въпреки тежкото заболяване е ученик в Професионалната гимназия по моден дизайн и ходи с огромно желание на училище. Затова и ежедневието на Анета е посветено изцяло на децата. За да заведе Божидар на детска градина, а Пресиян до гимназията, всеки ден изминава над 4 км пеш, бутайки инвалидната количка по разбития асфалт до най-близката автобусна спирка. В най-студените дни жената признава, че не извежда момчетата, тъй като Пресиян е с крехко здраве и се притеснява да не се разболее.

Освен отдалечеността на дома им от града не по-малък проблем е и фактът, че тримата живеят в малка стая от едва няколко квадратни метра. След като се запознаха със случая на Анета, от Община Велико Търново съобщиха, че ще бъде картотекирана отново и ще бъдат настанени приоритетно в общинско жилище. Преди седмица бяха одобрени от общинската комисия, която разгледа подадените молби, и се очаква до средата на февруари тримата да бъдат настанени в новия им дом.

„Надявам се по-бързо да се преместим, защото ще е много по-удобно да водя децата на училище и детска градина. Отскоро Пресиян ходи на рехабилитация в Центъра за обществена подкрепа в бившия Пионерски дом и сега ни е много трудно да стигнем дотам“, споделя Анета. Отсега прави планове как ще го ремонтира и обзаведе, макар че се притеснява дали ще се справи със скромните си доходи. Но преди това се надява да успее да осигури топлина за двете си момчета в студените дни, надявайки се и на помощ от благодетели. Досега жената винаги е разчитала само на себе си и никога не е молила за помощ.

Весела БАЙЧЕВА


Четете още:

🔴 Ученици от СУ „Николай Катранов” дариха средства за приюта в Нови хан

🔴 Трима търсачи на силни усещания взеха военни книжки след един месец казарма

🔴 Лунно затъмнение – наблюдавайте събитията, но не вземайте важни решения (ВИДЕО)





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе