10-годишно българче в народна носия получи златен медал в Малайзия



Да си спомним с гордост изминалата година. Да си спомним с гордост за нашите деца красиви, талантливи и умни, които тачат и уважават българските традиции.

демира в народна носия 2

През миналата година 10-годишната ученичка Демира Недева донесе злато в Пловдив от математическата олимпиада AIMO в Малайзия. Повод за още по-голяма гордост за всички нас е, че талантливата възпитаничка на Академия 21 век получи медала, облечена в народната носия на баба си. Силен български дух и гордост от това , че сме българи ни показа малката Демира.

Нашата Демира се запозна там с екзотичната Пармиса от Малайзия. Упоритата  връстничка се подготвяла за състезанието, като решавала задачи по 4 часа дневно, а в събота и неделя – по 8. „Пармиса е пример за Демира и за децата от Пловдив как се работи, за да сбъднеш мечтата си”, убедени са учители на младите математици.

За Демира, която учи в ОМГ „Акад. Кирил Попов“, математиката е и предизвикателство, и забавление. Казва, че когато отиде на състезание, в началото чувства пеперуди в стомаха. Щом види задачите обаче, всяко притеснение изчезва, залива я топла вълна и тя остава сама с белия лист. Именно това е най-сладкият момент, признава талантливото момиче. Затова решава задачи и през ваканцията. Убедена е, че това е пътят да влезе в националния отбор, да пътува по света и да среща приятели на всички континенти.

Народната носия, с която си получи златото в Малайзия е готова за нови състезания и нови медали. Да не забравяме, че българския дух е несломим. Горди и щастливи сме, че традициите са живи и българщината ще пребъде.


Четете още:

🔴 Българската шевица като част от живота

🔴 Самотна майка всеки ден тика по 4 км инвалидната количка на сина си

🔴 Ученици от СУ „Николай Катранов” дариха средства за приюта в Нови хан





Източник: narodninosii





Коментари

горе