Суперлуна - какво ни очаква на 31 януари



В нощното небе на последния януарски ден ще станем свидетели на троен рядък астрономически спектакъл – Суперлуна, пълно лунно затъмнение и Синя Луна.

Това нетрадиционно застъпване на трите явления ще даде на учените възможността да установят повече детайли за еволюирането на повърхността на земния спътник.

Повече от век и половина не е наблюдаван спектакълът, с който ще приключи първият месец на 2018 г. Той е наречен „Супер синя кървава Луна“.

Астрономите наричат пълнолунието Суперлуна, когато небесното тяло отстои на по-малко от 364 хиляди км от нашата планета.

Синя луна е името на второто пълнолуние в диапазона на един календарен месец.

А съвпадението с пълното лунно затъмнение ще допринесе естественият спътник на Земята да има червеникав оттенък. Именно това е причината Луната на 31 януари да се нарича кървава Луна.

Съвпадът на трите явления дава възможност на специалистите да установят в детайли какво се случва на лунната повърхност, когато спътникът се охлажда бързо. По този начин астрономите ще проучат характеристиките на лунния реголит по-добре. Това е слой от скален материал и почва, който покрива твърди скали. Експертите ще могат да разберат как този слой се променя с течение на времето.

Температурните колебания, които се наблюдават по време на лунно затъмнение, са толкова драматични, че повърхността на спътника за няколко часа се превръща най-образно казано от добре загрята фурна във фризер.

Според специалистите от Центъра за космически полети „Годард“ в Грийнбелт в американския щат Мериленд,

докато повърхността на Луната е осветена или затъмнена, скалите периодично се затоплят и охлаждат.

Процесът е добре познат и е дал на физиците достатъчно данни за същността на реголита. Драстичната смяна на температурата обаче ще помогне за по-задълбоченото изследване на най-загадъчните характеристики на специфичния лунен слой.

Кървава Луна

Разнопосочни са твърденията

как и дали Луната влияе на хората и психиката ни.

Доказателства за каквито и да е подобни ефекти не съществуват. Проучвания показват, че с пет минути по-кратка е дълбоката фаза на съня по време на пълнолуние. Промяната не изглежда достатъчно значителна, за да причини преумора или каквито и да е други последствия.

Пълната Луна е свързана и с по-силни приливи. Ефектът за отделните индивиди до момента не е доказан, но безспорно е гравитационното влияние на спътника върху цялата планета.

Според теория, Луната влияе на човешкото тяло подобно на океаните, защото по-голямата част от организма ни е съставена от вода. Няма обаче категорични доказателства в науката за теория като тази. Повечето проучвания не намират никаква връзка между човешкото здраве и лунните цикли.


Четете още:

🔴 10-те най-известни съкровища, откривани в България

🔴 Цветана Манева - една стоманено мека икона

🔴 Топ 5 причини защо България е най-добре пазената тайна на Европа





Източник: delo.bg





Коментари

горе