Ветринци – селото с най-много лекари у нас, скоро ще дели мегдан с Арбанаси



КРАСИВАТА ПРИРОДА, СПОКОЙСТВИЕТО И ГОСТОПРИЕМСТВОТО В ТЪРНОВСКОТО СЕЛО ВЕТРИНЦИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРИВЛИЧАТ ДЕСЕТКИ ЗАСЕЛНИЦИ. Въпреки кризата и отлива на чужденци у нас китното селце остава незасегнато от проблемите на по-големите населени места. В него няма престъпност и хората дори не помнят кога за последен път е имало кражба. За разлика от останалите села, тук е рядкост да се види пустееща къща, а парцелите в селото са почти изкупени и продължават да държат висока цена.

Любопитен факт е, че Ветринци е селото с най-много лекари на глава от населението у нас. Къщи в селото имат началникът на Втора хирургия в търновската болница д-р Божидар Ангелов, началникът на детското отделение д-р Валентин Точков, АГ специалистът д-р Мавроди Калейнски, началникът на нефрологията в МОБАЛ д-р Тодор Бакърджиев, кардиологът д-р Игнатова, офталмологът д-р Елка Миланова, д-р Валери Кунев и д-р Петя Цветанова, която също е офталмолог. По ирония на съдбата Ветринци няма разкрита лекарска практика, а местните жители разчитат на д-р Кахчиев, който пристига веднъж месечно от Ново село. Но пък при необходимост се отзовава на своите пациенти, разказа кметът Кольо Минков, който управлява селото вече трети мандат.

Освен медици в селото живеят и много публични личности – бившият депутат Стоян Витанов, бившият зам.-кмет на община Велико Търново Роза Мишева, ексшефът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и настоящ инспектор Вилиян Флоров, Теодора Калейнска – преподавател във ВТУ и ръководител на Европейския информационен център, известни търновски бизнесмени.

Във Ветринци своя дом са намерили също англичани, холандци, италианци и руснаци. Има и българи, пристигнали от чужбина, които нямат близки в селото, но решават да се установят там със семействата си. Преди три години наши сънародници пристигат от Канада заедно с детето си, а по-късно в селото се ражда и вторият им наследник. Интерес към Ветринци има и от страна на заможни хора от Велико Търново и региона, които строят луксозни къщи, впечатляващи със стил. Запитвания има и от много софиянци, казва още кметският наместник. Допълва, че по адресна регистрация във Ветринци живеят около 100 души, но през уикенда и празничните дни населението се увеличава значително. Показателен е и фактът, че къщите са не по-малко от 300, а в момента тече строителството на поне пет масивни имота.

„Ветринци е едно уникално място. И аз много често казвам, че ако не сега, то много скоро селото по нищо няма да отстъпва на Арбанаси с даденостите, които има. Тук е много чисто и спокойно и хората са много добри. Мога спокойно да кажа, че нямаме почти никаква престъпност като кражби и нападения. Държа да подчертая, че освен това тук никой не се дели по партийна принадлежност и живеем задружно”, обяснява Кольо Минков. Показва ни живописното селце, разположено на двата бряга на река Янтра, разделяйки го на Горна и Долна махала. Между тях има асфалтиран път, а преминаването през реката става по два моста. Старият е сводест, от каменна зидария и историята му не е много добре проучена, но през XIX век е събарян от придошлата река. Новият мост е строен през 70-те години на XX век.

Голямата гордост на кметския наместник е новият, изцяло асфалтиран път, който води към селото. Ремонтът протече поетапно, а неотдавна бе завършен. Сега на дневен ред предстои ремонт и на останалите участъци в селото. Голямата болка на местния управник е разбиването на асфалта от тежкотоварните коли на арендаторите, които съсипват настилката. Щетите са големи, а парите за ремонт не стигат, за да се поправят уврежданията. Липсата на средства е причината местната църква да пустее, както и бившият пионерски лагер, който пък е собственост на Министерството на образованието. Макар че той не функционира от години и до днес няма яснота за съдбата му дори за кметския наместник.

В момента в селото тече подготовката на фестивала „Ветринци пее”, който ще се проведе на 30 септември за 13-а поредна година в местното читалище „Напредък – 1903”. За участие във фестивала са поканени 25 групи от различни пенсионерски клубове и читалища в страната.

Весела БАЙЧЕВА


Четете още:

🔴 Димитър Бербатов: Искам България да се споменава с респект

🔴 Емо Чолаков бродира гоблени

🔴 Стефан Цанев: Ние сме в колониална държава, а народът ни се превръща в обслужващ персонал





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе